Шеф њемачке дипломатије Гвидо Вестервеле изјавио је да је независно Косово реалност и истакао да ће доћи дан када ће представници Београда и Приштине сјести за исти сто и говорити о ЕУ.„За вас је то, можда, утопија, али се може остварити. Помирење може успјети ако се суочите са реалношћу. Независно Косово је реалност и мишљење Међународног суда правде је то једнозначно потврдило“, рекао је Вестервеле у Ректорату београдског Универзитета.

Он је рекао је да постоји шанса за директне разговоре Београда и Приштине, али да је мјесто за то Брисел, а не Њујорк.

„Постоји шанса за директне разговоре Београда и Приштине и то је шанса за бољи живот. У ЕУ сматрају да је шанса за то конференцијски сто у Бриселу, а не у Њујорку“, рекао је Вестверле, који борави у првој званичној посјети Београду.

Вестервеле је навео да је „географска мапа југоисточне Европе је исцртана и завршена“ и да је будућност Србије је у ЕУ, у чему је Њемачка подржава.

Он је рекао да је пут ка ЕУ „дуг и напоран“ и да земље ЕУ неће прихватити снижавање критеријума за чланство.

Вестервеле је у Ректорату београдског Универзитета учествовао у панел дискусији „Привреда Србије на путу ка ЕУ – шанса, изазови и препреке“.

Он је посјету Београду започео сусретом у Влади Србије са премијером Мирком Цветковићем, а током дана ће разговарати с предсједником Србије Борисом Тадићем и српским колегом Вуком Јеремићем, као и са представницима политичких странака.

Очекује се да ће у центру пажње бити теме Косова, европске интеграције Србије и билатералних, посебно економских односа.

Ово је прва посјета Вестервелеа Београду откад је у октобру прошле године изабран за шефа дипломатије.

Вестервелеова посјета Србији долази свега двије недеље прије расправе о нацрту српске резолуције у Генералној скупштини УН.

Ostavi poruku