Ukupna šteta prouzrokovana poplavama koje su u junu i julu zadesile Republiku Srpsku (RS), prema preliminarnim procjenama, iznosi 128 miliona KM, rekao je ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac.Lipovac je rekao novinarima u Banjaluci da se, prema informacijama koje je prikupilo resorno ministarstvo, oko 13 odsto štete odnosi na individualne stambene objekte, oko 47 odsto na poljoprivredna dobra, 10 procenata kod privrednih društava i oko 28 odsto štete je na putnoj infrastrukturi.

„Ovo su prve procjene, a predstavnici Vlade će, prije nego što počne primjena mjera pomoći, posjeti pogođene opštine i izvršiti reviziju procjena“, najavio je Lipovac i dodao da će nakon toga iz razvojnog programa biti alocirano 20 miliona KM pomoći.

Prema njegovim riječima, na današnjoj sjednici Vlade prihvaćen je zaključak da se prvenstveno pomogne ljudima čiji su stambeni objekti oštećeni, a nakon revizije polovinu štete će nadoknaditi Vlada, a drugu polovinu opštine i oštećeni.

Govoreći o štetama u poljoprivredi, Lipovac je rekao da će Vlada predložiti program da se oslobode plaćanja duga za gorivo i gnojivo poljoprivredna domaćinstva koja su oštećena nevremenom, kao i da će se dio sredstava obezbijediti iz Vladinih podsticaja za poljoprivredu.

On je dodao da će u program biti uključene i opštine Bileća i Trebinje, koje su pogođene poplavama tokom zime, te da će u reviziji procjena u svim opštinama učestvovati Republička uprava civilne zaštite.

Na pitanje kako će biti obezbijeđen kompletan iznos sredstava potreban za sanaciju šteta, Lipovac je odgovorio da postoji ponuda kredita Evropske banke isključivo za tu namjenu, sa izuzetno povoljnim uslovima otplate.

On je danas predstavio i nove obrasce izvoda iz matičnih knjiga RS koji će se od 1. septembra izdavati u svim matičnim kancelarijama u RS.

„Radi se o vrlo kvalitetnim obrascima koji su urađeni prema najvišim evropskim standardima, što je i jedan od uslova za viznu liberalizaciju“, rekao je Lipovac i dodao da će obrasce štampati „Službeni glasnik RS“.

On je objasnio da će na ovaj način novi obrasci biti mnogo zaštićeniji od mogućeg falsifikovanja i neće imati ograničen rok važenja.

Ostavi poruku