Укупна штета проузрокована поплавама које су у јуну и јулу задесиле Републику Српску (РС), према прелиминарним процјенама, износи 128 милиона КМ, рекао је министар управе и локалне самоуправе РС Зоран Липовац.Липовац је рекао новинарима у Бањалуци да се, према информацијама које је прикупило ресорно министарство, око 13 одсто штете односи на индивидуалне стамбене објекте, око 47 одсто на пољопривредна добра, 10 процената код привредних друштава и око 28 одсто штете је на путној инфраструктури.

„Ово су прве процјене, а представници Владе ће, прије него што почне примјена мјера помоћи, посјети погођене општине и извршити ревизију процјена“, најавио је Липовац и додао да ће након тога из развојног програма бити алоцирано 20 милиона КМ помоћи.

Према његовим ријечима, на данашњој сједници Владе прихваћен је закључак да се првенствено помогне људима чији су стамбени објекти оштећени, а након ревизије половину штете ће надокнадити Влада, а другу половину општине и оштећени.

Говорећи о штетама у пољопривреди, Липовац је рекао да ће Влада предложити програм да се ослободе плаћања дуга за гориво и гнојиво пољопривредна домаћинства која су оштећена невременом, као и да ће се дио средстава обезбиједити из Владиних подстицаја за пољопривреду.

Он је додао да ће у програм бити укључене и општине Билећа и Требиње, које су погођене поплавама током зиме, те да ће у ревизији процјена у свим општинама учествовати Републичка управа цивилне заштите.

На питање како ће бити обезбијеђен комплетан износ средстава потребан за санацију штета, Липовац је одговорио да постоји понуда кредита Европске банке искључиво за ту намјену, са изузетно повољним условима отплате.

Он је данас представио и нове обрасце извода из матичних књига РС који ће се од 1. септембра издавати у свим матичним канцеларијама у РС.

„Ради се о врло квалитетним обрасцима који су урађени према највишим европским стандардима, што је и један од услова за визну либерализацију“, рекао је Липовац и додао да ће обрасце штампати „Службени гласник РС“.

Он је објаснио да ће на овај начин нови обрасци бити много заштићенији од могућег фалсификовања и неће имати ограничен рок важења.

Ostavi poruku