Naslovna Vijesti Sarkozi: Nastavlja se deportacija Roma

Sarkozi: Nastavlja se deportacija Roma

1

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi izjavio je danas na prvom sastanku vlade nakon ljetnje pauze da će nastaviti sa kontroverznim deportacijama Roma.Sarkozi je istakao da su nelegalna romska naselja izvor kriminala, prostitucije, trafikinga i iskorištavanja djece.

Prema riječima ministra za imigraciju Erika Besona, Sarkozi je na sastanku naglasio da „im ne odvraćaju pažnju beskorisne kontroverze“.

Više stotina Roma deportovano je u Rumuniju i Bugarsku, dok je uništeno više od stotinu nelegalnih naselja.

Ova operacija naišla je na oštre kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava i Sarkozijevih političkih protivnika, koji ga optužuju da pitanje Roma koristi kako bi vratio poljuljanu podršku javnosti.

Rumunija je postavila pitanje da li su deportacije u skladu sa evropskim zakonom dok je i Evropska komisija izrazila zabrinutost i najavljeno je da će tokom iduće sedmice objaviti izvještaj o tome.

Francuska, koja je tokom protekle godine protjerala 10 000 Roma, saopštila je da djeluje u skladu sa zakonom EU, jer je vratila ljude koji su u toj zemlji bili duže od tri mjeseca bez zaposlenja, te da je većina repatrijacija na dobrovoljnoj osnovi.

1 KOMENTAR

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version