SHARE

Француски предсједник Никола Саркози изјавио је данас на првом састанку владе након љетње паузе да ће наставити са контроверзним депортацијама Рома.Саркози је истакао да су нелегална ромска насеља извор криминала, проституције, трафикинга и искориштавања дјеце.

Према ријечима министра за имиграцију Ерика Бесона, Саркози је на састанку нагласио да “им не одвраћају пажњу бескорисне контроверзе”.

Више стотина Рома депортовано је у Румунију и Бугарску, док је уништено више од стотину нелегалних насеља.

Ова операција наишла је на оштре критике организација за заштиту људских права и Саркозијевих политичких противника, који га оптужују да питање Рома користи како би вратио пољуљану подршку јавности.

Румунија је поставила питање да ли су депортације у складу са европским законом док је и Европска комисија изразила забринутост и најављено је да ће током идуће седмице објавити извјештај о томе.

Француска, која је током протекле године протјерала 10 000 Рома, саопштила је да дјелује у складу са законом ЕУ, јер је вратила људе који су у тој земљи били дуже од три мјесеца без запослења, те да је већина репатријација на добровољној основи.

SHARE

Оставите одговор