Основном суду у Бања Луци данас је почело судјење новинару Федералне телевизије (ФТВ) Дамиру Калетовићу који је, изјашњавајући се о оптужници, рекао да је уместо покретања поступка против њега због неодобреног снимања и емитовања  изјаве бившег омбудсмана БиХ Витомира Поповића требало судити Поповићу који му је претио смрћу.Калетовић је рекао да „оптужницу разуме, али не схвата њену суштину, јер је њему прећено смрћу“.

Бањалучко Окружно тужилаштво подигло је у мају ове године оптужницу против Калетовића зато што је 28. септембра 2007. у службеним просторијама омбудсмана за људска права БиХ, без, како се тврди, одобрења Поповића, наредио сниматељу да сними цели њихов неформални разговор, а делове тог разговора објавио је неколико дана касније у политичком магазину ФТВ телевизије „60 минута“.

На том снимку се чује да је тада Поповић Калетовићу рекао да је „заслужио метак у чело“, јер је правио прилоге о њему који се њему не свидјају.

Калетовић је за полиитчки магазин „60 минута“ радио прилог о ратној улози Поповића, који је био ратној влади РС и судија основног суда у Бања луци.

Калетовићев адвокат Никица Гржић рекао је да овај процес није ни требало да се одржи у Основном суду у Бања Луци, већ у Суду БиХ, јер је у време када се десио тај случај Витомир Поповић био омбудсман БиХ.

Поповић је професор правног факултета у Бања Луци и актуелни декан те високошколске установе.

Ostavi poruku