Pred Sudom BiH za danas je zakazan nastavak ročišta po tužbi pravoslavnog sveštenika Jeremije Starovlaha i njegovog sina Aleksandra protiv BiH, koje je odgođeno 30. juna na zahtjev zakonskog zastupnika tužene strane.Pravobranilac BiH tada se obratio Sudu BiH tražeći odgađanje ročišta zbog obimnosti postupka i zatražio dodatne nalaze vještaka sudske medicine koji im nisu dostavljeni da bi obavio uvid i pripremio se za ročište.

Za ročište, koje je 30. juna odgođeno, bilo je najavljeno svjedočenje vještaka medicinske struke Faruka Kulenovića i Žarka Savića koji nisu prisustvovali ni ročištu održanom 17. maja, jer se nisu mogli izjasniti o umanjenju radne sposobnosti Starovlaha.

Starovlahov advokat Miljko Pucar zatražio je i vještačenje doktora Jelice Kojović iz Banjaluke.

Pripadnici SFOR-a su 1. aprila 2004. godine u 1.00 čas upali u Parohijski dom na Palama u potrazi za nekadašnjim predsjednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem. U brutalnoj akciji SFOR-a teško su pretučeni pravoslavni sveštenik, arhijerejski namjesnik sarajevski protojerej stavrofor Jeremija Starovlah i njegov sin Aleksandar.

Nakon premlaćivanja, obojica su se tri mjeseca liječila u Kliničkom centru u Tuzli, a potom su prebačeni na Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu.

Aleksandar Starovlah ostao je stoodstotni invalid koji zavisi od tuđe njege i pomoći.

Pucar je ranije izjavio da postoje dokazi da su Starovlasi do sada za liječenje potrošili oko 63.000 KM i da se uglavnom radi o troškovima boravka u banjama i za pomagala, ali da se i ostali troškovi mogu utvrditi na osnovu slobodne sudijske procjene.

I tada, kao i danas, SFOR tvrdi da je sila koju su primijenili u ovoj akciji bila opravdana. NATO je odbio da plati odštetu Starovlasima, uz obrazloženje da se radilo o vojnoj akciji, a ni BiH, u kojoj se primjenjuje evropska Konvencija o ljudskim pravima i koja je potpisnik povelje UN, nije im pružila zaštitu, već je dala imunitet NATO snagama.

Ostavi poruku