Насловна Вијести Ђелић: Разматрамо све могуће исходе гласања у Скупштини УН

Ђелић: Разматрамо све могуће исходе гласања у Скупштини УН

0

Потпредсједник Владе за европске интеграције Србије Божидар Ђелић изјавио је да је резолуција о Косову формулисана тако да буде подстицај за разговоре којима би се коначно нашло рјешење и да се разматрају сви могући исходи и последице гласања у Скупштини УН, али да се нада већинској подршци.„Свесни смо да и после дебате у УН, независно од резултата, ниједан битан чинилац неће преко ноћи променити став о Косову. Али, резолуција треба да буде подстицај“, рекао је Ђелић за „Вечерње новости“.

Он је додао да унутар ЕУ не постоји консензус о Косову, па самим тим ни Брисел не мозе ставити пред алтернативу: или Косово – или ЕУ“ и да је „свима јасно да је потребно ријешити косовско питање како би цијели регион несметано ушао у Европу“.

Ђелић је навео да сматра да ће се неопходност компромиса Београда и Приштине све више наметати као рјешење и у Бриселу, и у Вашингтону.

Он је додао да је Србија вољна да ради са свим партнерима, нарочито са ЕУ, како би резолуција добила што већу подршку.

Према његовим ријечима, данас започета посјета шефа немачке дипломатије Гида Вестервелеа региону можда неће бити пресудна за расплет у Генералној скупстини УН, али ће бити од великог значаја за Србију: у погледу Косова, европске интеграције и економских односа.

Упитан да ли би, када би Србија пристала да повуче резолуцију, то убрзало европске интеграције, Ђелић је рекао да се та опција не разматра.

„Не постоји чаробни штапић који би нам у овом тренутку широм отворио европска врата јер није само решавање косовског проблема препрека на том путу“, оцјенио је он и одбацио могућност да Србија дође у ситуацију да „остане и без Европе и без Косова“.

Србија би према његовим ријечима следећи корак ка ЕУ могла да оствари у децембру, када би било најреалније да се питање њене кандидатуре за пријем нађе на дневном реду.

Ђелић је одбацио спекулације да у Влади има сукоба коалиционих партнера око политике о Косову и указао да је Владасложна.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version