Potpredsjednik Vlade za evropske integracije Srbije Božidar Đelić izjavio je da je rezolucija o Kosovu formulisana tako da bude podsticaj za razgovore kojima bi se konačno našlo rješenje i da se razmatraju svi mogući ishodi i posledice glasanja u Skupštini UN, ali da se nada većinskoj podršci.„Svesni smo da i posle debate u UN, nezavisno od rezultata, nijedan bitan činilac neće preko noći promeniti stav o Kosovu. Ali, rezolucija treba da bude podsticaj“, rekao je Đelić za „Večernje novosti“.

On je dodao da unutar EU ne postoji konsenzus o Kosovu, pa samim tim ni Brisel ne moze staviti pred alternativu: ili Kosovo – ili EU“ i da je „svima jasno da je potrebno riješiti kosovsko pitanje kako bi cijeli region nesmetano ušao u Evropu“.

Đelić je naveo da smatra da će se neophodnost kompromisa Beograda i Prištine sve više nametati kao rješenje i u Briselu, i u Vašingtonu.

On je dodao da je Srbija voljna da radi sa svim partnerima, naročito sa EU, kako bi rezolucija dobila što veću podršku.

Prema njegovim riječima, danas započeta posjeta šefa nemačke diplomatije Gida Vestervelea regionu možda neće biti presudna za rasplet u Generalnoj skupstini UN, ali će biti od velikog značaja za Srbiju: u pogledu Kosova, evropske integracije i ekonomskih odnosa.

Upitan da li bi, kada bi Srbija pristala da povuče rezoluciju, to ubrzalo evropske integracije, Đelić je rekao da se ta opcija ne razmatra.

„Ne postoji čarobni štapić koji bi nam u ovom trenutku širom otvorio evropska vrata jer nije samo rešavanje kosovskog problema prepreka na tom putu“, ocjenio je on i odbacio mogućnost da Srbija dođe u situaciju da „ostane i bez Evrope i bez Kosova“.

Srbija bi prema njegovim riječima sledeći korak ka EU mogla da ostvari u decembru, kada bi bilo najrealnije da se pitanje njene kandidature za prijem nađe na dnevnom redu.

Đelić je odbacio spekulacije da u Vladi ima sukoba koalicionih partnera oko politike o Kosovu i ukazao da je Vladasložna.

Ostavi poruku