Запослени у институцијама БиХ, њих приближно 20 000, у протекле четири године располагали су са око 3,695 милијарди КМ, а готово половина тог износа потрошена је на плате и накнаде за рад у комисијама и другим тијелима.Према ревизорским извјештајима о пословању, већина институција БиХ у том периоду имала је извјештаје са резервом, неке и годину за годином, вишак запослених радника и обично неодговарајући кадар, пише „Глас Српске“.

Буџет институција БиХ из године у годину се повећавао, а основ за тражење више новца за заједничку касу политичарима из Федерације БиХ био је одржив повратак избјеглица. Тако је буџет за 2007. годину износио нешто мање од 841 милион КМ, а за ову годину чак 1,028 милијарди марака, након што је прегласавањем српског члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића увећан, у односу на годину раније, за 50 милиона КМ намијењених одрживом повратку.

Осим редовних буџетских прихода, запосленима у институцијама БиХ у посљедње четири године на располагању је било и 47,5 милиона КМ страних донација, од којих је, такође, један дио био намијењен повратку.

Само Високи судски и тужилачки савјет БиХ, према једном ревизорском извјештају, потрошио је 5.152.130 КМ донација Европске комисије.

Милиони марака трошени су за набавку „сталне опреме“ и то, према извјештајима о извршењу буџета институција БиХ, највише на зграде, рачунаре и аутомобиле.

Министарство спољних послова потрошило је 2008. године више од 8,2 милиона марака за куповину дипломатско-конзуларног представништва БиХ у Бриселу, а парламент БиХ за обнову зграде више од 1,3 милиона КМ.

Министарства са убједљиво најлошијим ревизорским извјештајима, а у којима се истовремено и највише трошило у протекле четири године, су министарства безбједности, спољних послова и одбране БиХ.        Министарство одбране БиХ за четири године потрошило је чак око 1,296 милијарди марака, Министарство спољних послова око 213,3 милиона КМ, а Министарство безбједности око 35 милиона марака.

„Канцеларија за ревизију институција БиХ до сада је дала само један негативан извјештај и то за рад БХРТ-а, а многи ревизорски извјештаји посљедњих година требало је да буду негативни“, рекла је предсједавајући Дома народа парламента БиХ Душанка Мајкић.

Ostavi poruku