Припадник „земунског клана“ Сретко Калинић изручен је ноћас из Хрватске Србији и смјештен у притворску јединицу Специјалног суда у Београду.То је први случај изручења хрватског држављанина другој земљи.

Из Хрватске је Калинић у Србију пребачен око два часа авионом Владе Србије, а операцију екстрадиције из загребачког затвора у Дубрави до Београда извела је антитерористичка јединица МУП-а Србије – рекао је српски министар полиције Ивица Дачић.

Калинић је правоснажно осуђен на 30 година затвора за учешће у атентату на премијера Србије Зорана Ђинђића, док је за многа убиства и отмице које су починили припадници земунског клана, осуђен на максималних 40 година затвора.

Министар Дачић је рекао да је екстрадиција Калинића спроведена у сарадњи припадника хрватске и српске полиције, а непуних пола сата касније, припадници МУП-а су трасом која је унапријед припремљена, уз специјално обезбјеђење, спровели Калинића до „планираног објекта“ и предали га припадницима Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде.

„Објекат у ком је смјештен Калинић обезбеђиваће и припадници Жандармерије“, нагласио је Дачић.

Он је навео да је српски МУП све детаље око изручења Калинића чувао у најстрожој тајности желећи да избјегне безбједносне ризике који су могли бити „скопчани“ са операцијом изручења.

Србија је изручење Калинића тражила 11. јуна, три дана послије његовог хапшења у Загребу, након што је, на језеру у Ракитју, на њега пуцао други осуђеник за убиство српског премијера Зорана Ђинђића, Милош Симовић.

У бјекству је био од 12. марта 2003. године.

Пошто му је суђено у одсуству, може затражити понављање тих суђења.

У Жупаниском суду у Загребу Калинић је јуче осуђен на 18 мјесеци затвора због фалсификовања хрватског пасоша и истог дана одређен му је екстрадициони притвор.

Правници кажу да у зависности од добијене казне у поновљеним поступцима, Калинић може да се нада и статусу свједока сарадника у случајевима који до сада нису процесуирани.

Према пресуди специјалног суда у Београду, Калинић је убио бар осам особа.

Важио је за професионалног убицу, главног егзекутора „земунаца“, који је, осим по ликвидацијама из аутомобила у покрету, био познат и по суровости, а у хрватским медијима му је уз име додаван и надимак „Звијер“.

Ostavi poruku