Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić zatražio je od predsjednika Srbije Borisa Tadića da utiče na Vrhovni sud da oslobodi ratnog zvaničnika iz Tuzle Iliju Jurišića, koji je u Srbiji osuđen na 12 godina zbog učešća u masakru vojnika JNA u „tuzlanskoj koloni“.U pismu, koje je Tadiću uputio 10. avgusta, Silajdžić upozorava da će, ukoliko Jurišić ne bude oslobođen, tužiti Srbiju Sudu za ljudska prava u Strazburu – piše beogradski „Pres“, koji je objavio i faksimil tog pisma.

Pozivajući se na „obostrano opredjeljenje za unapređenje odnosa“, Silajdžić u pismu navodi da ne postoji ključni dokaz zbog koga je Jurišić osuđen u Srbiji, odnosno sporazum BiH i bivše SR Jugoslavije o mirnom povlačenju JNA sa teritorije BiH od 27. aprila 1992. godine.

„Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, ovim putem Vas zvanično obavještavam da smo nakon detaljne istrage, te uvida u svu raspoloživu dokumentaciju, došli do niza dokaza da navedeni sporazum nikad nije postignut“, piše Silajdžić.

Kao dokaz svojim tvrdnjama on navodi dio odluke suda u Londonu u slučaju Ejupa Ganića, koji je odbio da Ganića izruči Srbiji zbog ratnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

U presudi od 27. jula 2010. godine, navodi Silajdžić, sud u Londonu je precizirao da je srpski tužilac Milan Petrović „bio tužilac u slučaju Jurišić“… i da je „u unakrsnom ispitivanju priznao da nije postignut navedeni sporazum“.

Silajdžić ocjenjuje da Jurišić u Srbiji nije imao fer suđenje i da treba da bude oslobođen.

„Nadam se, stoga, da će ishod pred Vrhovnim sudom u Beogradu potvrditi Vaše uvjerenje da su pravosudne institucije Srbije nepristrasne i da poštuju pravni poredak EU, te da konačan odgovor na to pitanje neće morati da se traži pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu“, piše Silajdžić Tadiću.

Silajdžić je odgodio nedavno posjetu Srbiji upravo jer mu vlasti u Beogradu nisu omogućile da posjeti Iliju Jurišića u beogradskom Centralnom zatvoru, što je i bio uslov za njegov dolazak u Beograd.

List „Pres“ navodi da u Predsjedništvu Srbije nije mogao da dobije komentar na pismo Silajdžića.

Ostavi poruku