Специјално тужилаштво Републике Српске (РС) подигло је оптужницу против бившег директора Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС Бојана Голића због несавјесног рада у служби.Оптужница Голића терети да је у својству вршиоца дужности директора и предсједника Управе ИРБ РС, заједно са осталим члановима Управе ИРБ-а гласао да се прихвати понуда једног од власника предузећа „Медицинска електроника“ у Бањалуци Милета Радишића за преузимање 29,95 одсто акција из Акцијског фонда РС и 4,99 одсто акција ИРБ РС из Фонда за реституцију по цијени од 0,0554 КМ по акцији.

Голић је оптужен да је 13. августа 2009. године након што је објавио Јавну понуду за преузимање акционарима друштва „Медицинска електроника“, у којој се обавезује да ће за једну акцију уплатити износ од 0,0554 КМ, сазвао сједницу Управе ИРБ РС, у чијем је раду учествовао путем телефона и гласао за Радишићеву понуду, саопштено је из Специјалног тужилаштва.

У саопштењу се додаје да је Голић, том приликом, занемарио податке о стварној вриједности имовине предузећа „Медицинска електроника“ и тржишне вриједности акција емитента, као и чињеницу да у информацији о јавној понуди за преузимање акционарима „Медицинске електронике“ нису изнесени сви подаци који се односе на вриједност имовине овог предузећа и резултате његовог пословања.

„Због неуважавања предметних чињеница, акције овог предузећа из Акцијског фонда и Фонда за реституцију РС, продате су по цијени нижој од њихове реалне тржишне вриједности, чиме је наступила штета по имовину РС у износу већем од 1.300.000 КМ“, наводи се у саопштењу.

Вршилац дужности директора ИРБ-а РС Бојан Голић, један од власника предузећа „Медицинска електроника“ у Бањалуци Миле Радишић ухапшени су у марту. Припадници Одјељења за истраге Специјалног тужилаштва ухапсили су и директора „Медицинске електронике“ Жељка Каталину, те раднике тог предузећа Драгана Церовца и Никицу Бајића.

Ухапшени су осумњичени за кривично дјело организованог криминала у вези са приватизацијом „Медицинске електронике“.

Ostavi poruku