Pripadnik „zemunskog klana“ Sretko Kalinić izručen je noćas iz Hrvatske Srbiji i smješten u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda u Beogradu.To je prvi slučaj izručenja hrvatskog državljanina drugoj zemlji.Iz Hrvatske je Kalinić u Srbiju prebačen oko dva časa avionom Vlade Srbije, a operaciju ekstradicije iz zagrebačkog zatvora u Dubravi do Beograda izvela je antiteroristička jedinica MUP-a Srbije – rekao je srpski ministar policije Ivica Dačić.

Kalinić je pravosnažno osuđen na 30 godina zatvora za učešće u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića, dok je za mnoga ubistva i otmice koje su počinili pripadnici zemunskog klana, osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora.

Ministar Dačić je rekao da je ekstradicija Kalinića sprovedena u saradnji pripadnika hrvatske i srpske policije, a nepunih pola sata kasnije, pripadnici MUP-a su trasom koja je unaprijed pripremljena, uz specijalno obezbjeđenje, sproveli Kalinića do „planiranog objekta“ i predali ga pripadnicima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

„Objekat u kom je smješten Kalinić obezbeđivaće i pripadnici Žandarmerije“, naglasio je Dačić.

On je naveo da je srpski MUP sve detalje oko izručenja Kalinića čuvao u najstrožoj tajnosti želeći da izbjegne bezbjednosne rizike koji su mogli biti „skopčani“ sa operacijom izručenja.

Srbija je izručenje Kalinića tražila 11. juna, tri dana poslije njegovog hapšenja u Zagrebu, nakon što je, na jezeru u Rakitju, na njega pucao drugi osuđenik za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića, Miloš Simović.

U bjekstvu je bio od 12. marta 2003. godine.

Pošto mu je suđeno u odsustvu, može zatražiti ponavljanje tih suđenja.

U Županiskom sudu u Zagrebu Kalinić je juče osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog falsifikovanja hrvatskog pasoša i istog dana određen mu je ekstradicioni pritvor.

Pravnici kažu da u zavisnosti od dobijene kazne u ponovljenim postupcima, Kalinić može da se nada i statusu svjedoka saradnika u slučajevima koji do sada nisu procesuirani.

Prema presudi specijalnog suda u Beogradu, Kalinić je ubio bar osam osoba.

Važio je za profesionalnog ubicu, glavnog egzekutora „zemunaca“, koji je, osim po likvidacijama iz automobila u pokretu, bio poznat i po surovosti, a u hrvatskim medijima mu je uz ime dodavan i nadimak „Zvijer“.

Ostavi poruku