Amerika je pripremila svoju rezoluciju u UN o Kosovu, u kojoj se traže pregovori Beograda i Prištine, ali i zaključuje nepromjenljivost statusa Kosova.„Vašington još nije odlučio da li da svoju rezoluciju povodom mišljenja Međunarodnog suda pravde preda direktno ili preko prijateljske zemlje, na primer Albanije“, rekao je politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.

Kesić, koji je stariji partner u kompaniji „TSM Global konsultants“, kaže da pred Generalnu skupštinu UN posvećenu, osim ostalog, i pitanju Kosova, ne treba očekivati promjenu dosadašnjeg stava SAD – piše beogradski dnevnik „Blic“.

On navodi da će Vašington čvrsto nastaviti da insistira na tome da Beograd promijeni svoju rezoluciju i iz nje izbaci ne samo sporni uvod, u kome se konstatuje da je neprihvatljiva jednostrano proglašena nezavisnost, već i rečenicu kojom se traže pregovori o „svim otvorenim pitanjima“.

„SAD će još pokušati da ubede Srbiju da promeni rezoluciju, a u slučaju da se to ne dogodi, pripremili su svoju varijantu. Najverovatnije da će svoj predlog predati preko prijateljske zemlje jer tako mogu da obezbede veći broj glasova ‘za’ jer ima zemalja koje automatski glasaju protiv svega što predloži Amerika“, rekao je Kesić.

Međunarodni sud pravde donio je 22. jula savjetodavno mišljenje da kosovski Albanci deklaracijom o jednostranom proglašenju nezavisnosti nisu prekršili međunarodno pravo, niti rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN 1244, kao ni pravni poredak ustanovljen u pokrajini tom rezolucijom.

Sud nije htio da se bavi političkim posljedicama deklaracije, već ih je prepustio instituciji koja je tražila mišljenje – Generalnoj skupštini UN.

Misija Srbije pri UN podnijela je 28. jula Generalnoj skupštini UN Rezoluciju kojom se jasno ističe da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rješavanje teritorijalnih pitanja i poziva na pronalaženje rješenja putem dijaloga.

Ostavi poruku