Sretko Kalinić, jedan od osuđenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, danas će se pred zagrebačkim Opštinskim krivičnim sudom suočiti s optužbama da je posjedovao falsikovane pasoše Hrvatske, potvrdio je portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.Devčić nije isključio mogućnost da sud već danas donese presudu, posebno ukoliko u raspravi o tom slučaju ne bude ničeg spornog.

„Pošto ta presuda postane pravosnažna, Kalinić može odmah biti izručen Srbiji“, izjavio je Devčić.

Kalinić koji ima dvojno državljanstvo, i Hrvatske, i Srbije, u Hrvatskoj se tereti da je krajem avgusta 2006. godine u zagrebačkoj policiji tražio pasoše na ime druge osobe. Za dobijanje pasoša falsifikovao je potpis, priložio lažnu ličnu kartu i svoje fotografije.

Optužen je i da je početkom 2009. godine na tuđe ime zatražio još jedan pasoš u Konzulatu Hrvatske u inostranstvu, priloživši uz svoju fotografiju, državljanstvo, izvod iz knjige rođenih, ličnu kartu i potvrdu o prebivalištu na ime druge osobe, prenose hrvatski mediji.

Suđenje Kaliniću zakazano je u rekordnom roku, jer se očekuje njegovo izručenje Srbiji. On bi trebalo da bude prvi državljanin Hrvatske koji će biti izručen Srbiji.

Poslije sudskog postupka i Kalinićevog pristanka da bude izručen, prošle sedmice njegovo izručenje je odobrio ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković.

Na Kalinića, pripadnika „zemunskog klana“, 8. juna na zagrebačkom jezeru u Rakitju pucao je Miloš Simović, još jedan osuđeni za ubistvo premijera Đinđića.

Simović je dva dana kasnije uhapšen pri pokušaju ilegalnog prelaska granice Hrvatske i Srbije.

Obojica su bila u bjekstvu od ubistva Đinđića 12. marta 2003. godine. Kalinić je u Srbiji zbog tog zločina osuđen na 30 godina zatvora.

Ostavi poruku