Сретко Калинић, један од осуђених за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића, данас ће се пред загребачким Општинским кривичним судом суочити с оптужбама да је посједовао фалсиковане пасоше Хрватске, потврдио је портпарол загребачког Жупанијског суда Крешимир Девчић.Девчић није искључио могућност да суд већ данас донесе пресуду, посебно уколико у расправи о том случају не буде ничег спорног.

„Пошто та пресуда постане правоснажна, Калинић може одмах бити изручен Србији“, изјавио је Девчић.

Калинић који има двојно држављанство, и Хрватске, и Србије, у Хрватској се терети да је крајем августа 2006. године у загребачкој полицији тражио пасоше на име друге особе. За добијање пасоша фалсификовао је потпис, приложио лажну личну карту и своје фотографије.

Оптужен је и да је почетком 2009. године на туђе име затражио још један пасош у Конзулату Хрватске у иностранству, приложивши уз своју фотографију, држављанство, извод из књиге рођених, личну карту и потврду о пребивалишту на име друге особе, преносе хрватски медији.

Суђење Калинићу заказано је у рекордном року, јер се очекује његово изручење Србији. Он би требало да буде први држављанин Хрватске који ће бити изручен Србији.

Послије судског поступка и Калинићевог пристанка да буде изручен, прошле седмице његово изручење је одобрио министар правосуђа Хрватске Дражен Бошњаковић.

На Калинића, припадника „земунског клана“, 8. јуна на загребачком језеру у Ракитју пуцао је Милош Симовић, још један осуђени за убиство премијера Ђинђића.

Симовић је два дана касније ухапшен при покушају илегалног преласка границе Хрватске и Србије.

Обојица су била у бјекству од убиства Ђинђића 12. марта 2003. године. Калинић је у Србији због тог злочина осуђен на 30 година затвора.

Ostavi poruku