Otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Džonatan Mur izjavio je danas da liberalizacija viznog režima za građane BiH predstavlja čisto evropsko pitanje, koje zavisi od zvaničnog Brisela.„Ocjena o ispunjenosti uslova u BiH još nije data, ali očekujem da će se to desiti do kraja ove godine“, poručio je Mur prilikom posjete sjedištu organizacije „Transparensi internešnal“ (TI) BiH u Banjaluci.

Na pitanje kako ocjenjuje izjavu premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika o mogućem otcjepljenju Srpske, Mur je rekao da pojedinačne izjave ne može komentarisati i da „birači na izborima ne treba da traže retoriku, već konkretne rezultate“.

Mur je nakon razgovora sa predstavnicima TI rekao da američka administracija podržava nastojanja ove nevladine organizacije da obezbijedi transparentnost finansiranja političkih partija u BiH i napomenuo da se posredstvom američkih programa ovoj organizaciji već niz godina pruža pomoć.

„Građani BiH stekli su pravo da demokratskim putem biraju svoje lidere, a nevladine organizacije, kao što je TI, imaju ključnu ulogu u praćenju finansiranja političkih stranaka“, rekao je Mur i dodao da se naročito treba zalagati za zakone koji bi uključivali obavezu objavljivanja informacija o privatnim donacijama strankama i strože sankcije.

Izvršni direktor TI BiH Srđan Blagovčanin prenio je Muru zabrinutost zbog nivoa korupcije u BiH i istakao da se u toj oblasti ne bilježi značajan napredak.

„Danas smo otpravnika poslova upoznali sa aktivnostima TI u vezi sa monitoringom predstojeće predizborne kampanje u smislu utroška sredstava političkih partija i zahvalni smo američkoj vladi na pomoći koju pruža našim projektima“, rekao je Blagovčanin.

Ostavi poruku