Отправник послова Амбасаде САД у БиХ Џонатан Мур изјавио је данас да либерализација визног режима за грађане БиХ представља чисто европско питање, које зависи од званичног Брисела.„Оцјена о испуњености услова у БиХ још није дата, али очекујем да ће се то десити до краја ове године“, поручио је Мур приликом посјете сједишту организације „Транспаренси интернешнал“ (ТИ) БиХ у Бањалуци.

На питање како оцјењује изјаву премијера Републике Српске (РС) Милорада Додика о могућем отцјепљењу Српске, Мур је рекао да појединачне изјаве не може коментарисати и да „бирачи на изборима не треба да траже реторику, већ конкретне резултате“.

Мур је након разговора са представницима ТИ рекао да америчка администрација подржава настојања ове невладине организације да обезбиједи транспарентност финансирања политичких партија у БиХ и напоменуо да се посредством америчких програма овој организацији већ низ година пружа помоћ.

„Грађани БиХ стекли су право да демократским путем бирају своје лидере, а невладине организације, као што је ТИ, имају кључну улогу у праћењу финансирања политичких странака“, рекао је Мур и додао да се нарочито треба залагати за законе који би укључивали обавезу објављивања информација о приватним донацијама странкама и строже санкције.

Извршни директор ТИ БиХ Срђан Благовчанин пренио је Муру забринутост због нивоа корупције у БиХ и истакао да се у тој области не биљежи значајан напредак.

„Данас смо отправника послова упознали са активностима ТИ у вези са мониторингом предстојеће предизборне кампање у смислу утрошка средстава политичких партија и захвални смо америчкој влади на помоћи коју пружа нашим пројектима“, рекао је Благовчанин.

Ostavi poruku