SHARE

Група имиграната изазвала је у Имиграционом центру у Источном Сарајеву инцидент у којем су повриједили три службеника и причинили материјалну штету – саопштено је из Службе за послове са странцима БиХ.Инцидент је почео синоћ око 20.00 часова када је држављанин Палестине Ахмед Маји који је, не поштујући кућни ред, покушао на силу изаћи из мушког одјељења, у чему је спријечен уз објашњене да ће изаћи вани заједно са осталим корисницима Центра.

У том моменту корисник Центра Зеyад Ал Гертани, држављанин Ирака, притрчао је столу гдје се налазила касета са лијековима, коју је бацио на под и покушао да преврне сто, у чему су га спријечили службеници обезбјеђења.

Ал Гертани их је потом гађао столицом, док је алжирски држављанин Гаци Нурудин ишчупао са зида телефонску говорницу и њом гађао једног службеника обезбјеђења, који је успио избјећи овај ударац.

Гација су безбједноси органи БиХ прогласили пријетњом по националну безбједност БиХ. Био је поовезиван са терористичким нападом у Бугојну.

Када је вођа смјене издао наредбу да се сви корисници Центра упуте у своје собе, група је на позив Ал Гертанија столицама напала службенике обезбјеђења.

У смиривању ситуције три службеника Центра су повријеђена.

Нереди су престали након што су службеници обезбјеђења Центра, упркос физичким насртајима Гација Нурудина и Смаила Јетија, успјели да физички савладају и изолују Ал Гертанија од осталих, након чега су се у своје собе повукли и остали.

Службеници обезбјеђења су у смиривању ситуације и успостављању реда употријебили физичку снагу поштујући начело пропорционалности, на тај начин да су користили само онај ниво принуде који је адекватан опасности, с обзиром да је ријеч о активном отпору корисника, односно нападу на службеника обезбјеђења и не поступању по наређењима вође смјене да престану са нападом.

Увиђај су на лицу мјеста обавили припадници Полицијске станице Источно Сарајево по наредби дежурног тужиоца.

Комплетан догађај снимљен је камерама видео надзора Центра, а надлежном тужилаштву биће поднесен извјештај о овом нереду.

SHARE

Оставите одговор