Grupa imigranata izazvala je u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu incident u kojem su povrijedili tri službenika i pričinili materijalnu štetu – saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.Incident je počeo sinoć oko 20.00 časova kada je državljanin Palestine Ahmed Maji koji je, ne poštujući kućni red, pokušao na silu izaći iz muškog odjeljenja, u čemu je spriječen uz objašnjene da će izaći vani zajedno sa ostalim korisnicima Centra.

U tom momentu korisnik Centra Zeyad Al Gertani, državljanin Iraka, pritrčao je stolu gdje se nalazila kaseta sa lijekovima, koju je bacio na pod i pokušao da prevrne sto, u čemu su ga spriječili službenici obezbjeđenja.

Al Gertani ih je potom gađao stolicom, dok je alžirski državljanin Gaci Nurudin iščupao sa zida telefonsku govornicu i njom gađao jednog službenika obezbjeđenja, koji je uspio izbjeći ovaj udarac.

Gacija su bezbjednosi organi BiH proglasili prijetnjom po nacionalnu bezbjednost BiH. Bio je poovezivan sa terorističkim napadom u Bugojnu.

Kada je vođa smjene izdao naredbu da se svi korisnici Centra upute u svoje sobe, grupa je na poziv Al Gertanija stolicama napala službenike obezbjeđenja.

U smirivanju situcije tri službenika Centra su povrijeđena.

Neredi su prestali nakon što su službenici obezbjeđenja Centra, uprkos fizičkim nasrtajima Gacija Nurudina i Smaila Jetija, uspjeli da fizički savladaju i izoluju Al Gertanija od ostalih, nakon čega su se u svoje sobe povukli i ostali.

Službenici obezbjeđenja su u smirivanju situacije i uspostavljanju reda upotrijebili fizičku snagu poštujući načelo proporcionalnosti, na taj način da su koristili samo onaj nivo prinude koji je adekvatan opasnosti, s obzirom da je riječ o aktivnom otporu korisnika, odnosno napadu na službenika obezbjeđenja i ne postupanju po naređenjima vođe smjene da prestanu sa napadom.

Uviđaj su na licu mjesta obavili pripadnici Policijske stanice Istočno Sarajevo po naredbi dežurnog tužioca.

Kompletan događaj snimljen je kamerama video nadzora Centra, a nadležnom tužilaštvu biće podnesen izvještaj o ovom neredu.

Ostavi poruku