Предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске /РС/ Петар Ђокић оцијенио је да поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић својим дјеловањем, као вјерски поглавар више пута показао да његује и подржава рад екстремних вјерских организација у БиХ.Коментаришући Церићеве оптужбе послије акције у Новом Граду да власти РС проводе „хајку на муслимане“, Ђокић је рекао да је видљиво да је Церић спреман да употријеби сва средства да би неутралисао РС.

„Када то ради тако висок вјерски званичник, онда то није без разлога. Покушава да изазове страх у БиХ, не би ли Срби добровољно отишли из земље, па ако то не постигне, онда је очигледно спреман на радикалније методе, чак и да буде предводник у борби за преузимање другог дијела територије, коју контролише РС. Видљиво је да је спреман да употријеби сва средства да би неутралисао РС, чиме показује да је непријатељ БиХ“, рекао је Ђокић за „Фокус“.

Џевад Галијашевић, члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу потив тероризма и предсједник Фонда за хуманитарно право БиХ, рекао је да полицијске агенције морају да очекују реаговања, која долазе од оних који су узели новац да доведу вехабије у БиХ.

„То је класични притисак да полиција РС не би обављала свој посао. Обука вехабија није само класична исламистичка обука, јер када се погледају материјали и ЦД, које је МУП РС заплијенио у акцији, видљиво је да су ту подаци како направити бомбу, како погинути за вјеру и тако даље“, рекао је Галијашевић и подсјетио да је Церић притиске на МУП РС наплатио још 1992. године од Саудијске Арабије, са 400 милиона долара.

Галијашевић каже да се безбједносне процедуре морају поштовати, па уколико се погледају имена приведених особа, јасно је да се ради о људима који су контактирали и с Ријадом Рустемпашићем, вођом терористичке групе, којој се тренутно суди пред Судом БиХ, али и с вехабијама настањеним у Горњој Маочи.

Един Рамић, шеф Клуба Бошњака у Вијећу народа РС, рекао је да привођење и пуштање људи на слободу значи да полиција није имала довољно сазнања да би приведене особе биле процесуиране.

„То је била још једна представа у укупној шеми такозване борбе против тероризма, па РС покушава дати неки свој допринос, скрећући пажњу међународне заједнице због опструкција на другим пољима“, сматра Рамић.

Решид Хафизовић, професор Факултета исламских наука у Сарајеву, рекао је да подјела на „нове“ и „старе“ муслимане у БиХ долази од бошњачког религијског врха и само је један од недопустивих израза, јер продубљује јазове међу Бошњацима, свађа их и окреће једне против других.

„Фокус“ подсјећа да је Церић прошле године вехабије назвао „новим“ муслиманима, који нису пријетња бошњачком народу у БиХ.

Ostavi poruku