Predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Petar Đokić ocijenio je da poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić svojim djelovanjem, kao vjerski poglavar više puta pokazao da njeguje i podržava rad ekstremnih vjerskih organizacija u BiH.Komentarišući Cerićeve optužbe poslije akcije u Novom Gradu da vlasti RS provode „hajku na muslimane“, Đokić je rekao da je vidljivo da je Cerić spreman da upotrijebi sva sredstva da bi neutralisao RS.

„Kada to radi tako visok vjerski zvaničnik, onda to nije bez razloga. Pokušava da izazove strah u BiH, ne bi li Srbi dobrovoljno otišli iz zemlje, pa ako to ne postigne, onda je očigledno spreman na radikalnije metode, čak i da bude predvodnik u borbi za preuzimanje drugog dijela teritorije, koju kontroliše RS. Vidljivo je da je spreman da upotrijebi sva sredstva da bi neutralisao RS, čime pokazuje da je neprijatelj BiH“, rekao je Đokić za „Fokus“.

Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu potiv terorizma i predsjednik Fonda za humanitarno pravo BiH, rekao je da policijske agencije moraju da očekuju reagovanja, koja dolaze od onih koji su uzeli novac da dovedu vehabije u BiH.

„To je klasični pritisak da policija RS ne bi obavljala svoj posao. Obuka vehabija nije samo klasična islamistička obuka, jer kada se pogledaju materijali i CD, koje je MUP RS zaplijenio u akciji, vidljivo je da su tu podaci kako napraviti bombu, kako poginuti za vjeru i tako dalje“, rekao je Galijašević i podsjetio da je Cerić pritiske na MUP RS naplatio još 1992. godine od Saudijske Arabije, sa 400 miliona dolara.

Galijašević kaže da se bezbjednosne procedure moraju poštovati, pa ukoliko se pogledaju imena privedenih osoba, jasno je da se radi o ljudima koji su kontaktirali i s Rijadom Rustempašićem, vođom terorističke grupe, kojoj se trenutno sudi pred Sudom BiH, ali i s vehabijama nastanjenim u Gornjoj Maoči.

Edin Ramić, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, rekao je da privođenje i puštanje ljudi na slobodu znači da policija nije imala dovoljno saznanja da bi privedene osobe bile procesuirane.

„To je bila još jedna predstava u ukupnoj šemi takozvane borbe protiv terorizma, pa RS pokušava dati neki svoj doprinos, skrećući pažnju međunarodne zajednice zbog opstrukcija na drugim poljima“, smatra Ramić.

Rešid Hafizović, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, rekao je da podjela na „nove“ i „stare“ muslimane u BiH dolazi od bošnjačkog religijskog vrha i samo je jedan od nedopustivih izraza, jer produbljuje jazove među Bošnjacima, svađa ih i okreće jedne protiv drugih.

„Fokus“ podsjeća da je Cerić prošle godine vehabije nazvao „novim“ muslimanima, koji nisu prijetnja bošnjačkom narodu u BiH.

Ostavi poruku