Предсједник Владе Републике Српске /РС/ Милорад Додик увјерен је да ће Српска једног дана на миран начин отићи из БиХ.„Српска је незадовољна својим статусом у БиХ. Она не може и не жели да јача БиХ. Нама нису у интересу циљеви које прокламују странци, него интереси нашег народа и људи који живе овдје и ми ћемо се бавити интересима онога што народ данас хоће. А он хоће РС. Да ли ће РС отићи изван БиХ? Увјерен сам да хоће једног дана, у једном тренутку, али то мора бити на миран, цивилизован и ненасилан начин и тај се тренутак приближава, како год то коме изгледало“, истакао је Додик за „Фокус“.

Он је нагласио да су Српска и њен народ „дуго били заморче ситуације у којој је сасвим било логично да Бошњаци, овдје у РС, кажу да желе да се укине РС“.

„Кад ми кажемо да желимо да се укине БиХ, онда смо ми капитални кривци, а они су као добри људи. Ми волимо Српску“, рекао је Додик.

Говорећи о безбједносној ситуацији у БиХ, премијер Додик је указао да је радикални ислам проблем широких размјера и подсјетио да је у прошлости сваки терористички акт који се десио у Европи и Америци на неки начин био повезан са БиХ.

„Неки су хтјели раније да проводе реформу полиције да би се, наводно, са нивоа БиХ борили против овог зла. Видимо на који начин се Бошњаци боре против тог зла. Терористички акт који се догодио у Бугојну није уопште осуђен с њихове стране. Мислим да је капитално и животно важна била одлука то што смо се изборили да остане полиција РС и да ми градимо свој капацитет за борбу против таквих екстремних појава“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, РС је реална и трајна категорија, а уз то је добро мјесто за свакога ко овдје хоће да живи и ко уважава РС.

„Они, који се одлуче за било какве насилне акције, морају се суочити са институцијама власти. Не могу да искључим могућност таквих напада, али смо спремни да одговоримо веома жестоко на такве нападе“, поручио је Додик.

Он сматра да је продужетак мандата европског специјалног изасланика у БиХ говори да међународна заједница нема рјешење за излаз из кризе.

„Ових дана Валентин Инцко се дао у кампању да би утицао на октобарске изборе по опробаном принципу да пријети прстом. Мислим да се највећи степен корупције у посљедњих 20 година може забиљежити у међународним организацијама и ако има жељу да се тиме бави, може да се упути у неку од међународних организација“, каже премијер РС.

Додик наводи да би било интересантно да се испита како је могуће да Педи Ешдаун, бивши високи представник у БиХ, купи кућу на Јабланичком језеру за неколико стотина хиљада марака, а онда кућу прода за два пута више.

„Сигурно је у томе било неких спекулативних радњи. Сада, када се залагао за Ејупа Ганића, бившег члана Предсједништва БиХ, видимо да је он плаћен за своје услуге у БиХ. Ваљда је то корупција или се то код њих некако другачије зове, не знам. У сваком случају, ти разни мешетари овдје покушавају да нам држе предавања о томе како треба. РС има потенцијал да уреди ово друштво онако како она хоће и она ће то чинити“, нагласио је Додик.

Говорећи о Закону о попису БиХ, Додик је потврдио да ће Народна скупштина ће заузети став о томе, наглашавајући да је једна од дугорочно важних ствари структурисање власти.

Он је подсјетио да је прије неколико година пласирана теза о томе да у БиХ треба да буде један предсједник, те да први корак при томе јесте да се структуира власт по принципу пописа из 1991. године, а тај попис није легитиман и он никада није био усвојен.

„Он јесте проведен али никада није верификован и према томе и не може да буде никаква основа. С друге стране, живот је учинио и неке друге реалности, тако да тај попис не може бити основа. Према томе, ми не желимо да створимо услове у којим ће се етаблирати прича о структури власти на нивоу БиХ по попису из 1991. године, јер је Дејтонски споразум утврдио да постоји паритет, по једна трећина за сва три народа, и тај паритет треба да буде задржан. Не могу да вјерујем да су неки из РС, чини ми се, неопрезно то прихватили као да је то безалено, а није“, истиче Додик.

Премијер РС навео је да питањем имовине није требало да се бави ОХР и они су то незаконито радили користећи политичко и правно насиље које се манифестовало прије седам или осам година, тако да је, како је рекао, фамозни Ешдаун од већ регулисане ствари направио отворено питање.

„Ми смо опет преживјели огромне економске губитке зато што се та имовина неефикасно користи, тако да ми немамо намјеру да оклијевамо у заштити интереса РС. Свидјело се то странцима или не, ми ћемо радити оно што мислимо да је наш интерес“, поручио је Додик.

Ostavi poruku