Naslovna Vijesti Zemlja koja krši ljudska prava ne može u EU

Zemlja koja krši ljudska prava ne može u EU

0

Potpuno provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava je neophodno za integraciju u EU, jer zemlja koja očigledno krši principe ljudskih prava ne može da uđe u EU, izjavio je otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH Boris Jaročević.„Nepoštovanje presude Evropskog suda za ljudska prava, takođe, znači da BiH krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. To je vrlo hitno i ozbiljno pitanje i nadam se da će političke stranke u ovoj zemlji pokazati odgovornost i pronaći rješenje što je prije moguće“, rekao je Jaročević za „Glas Srpske“.

On je naveo da je rad na ispunjavanju uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima bio ogroman zadatak i da je BiH postigla znatan napredak, za šta je posljednji primjer nedavno usvajanje Pravilnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

„BiH je sad veoma blizu toga da ispuni sve preostale uslove“, rekao je Jaročević.

Na pitanje da li BiH može u EU kao decentralizovana država, Jaročević je rekao da je jedan od ključnih uslova za ulazak u EU postojanje stabilnih institucija koje garantuju demokratiju, vladavinu prava i ljudska prava, kao i poštovanje i zaštita manjina.

„Osim toga, zemlja mora da pokaže svoju sposobnost za ispravno provođenje politika EU. Da bi se to postiglo, od ključnog značaja je postojanje funkcionalne i efikasne države, bez obzira na stepen institucionalne decentralizacije“, rekao je Jaročević.

Komentarišući tvrdnje pojedinih analitičara da EU još luta i nema mehanizam da vodi jedinstvenu politiku prema BiH, Jaročević je rekao da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju zajedno sa obimnom finansijskom pomoći u okviru Instrumenta za pretpristupnu podršku predstavljaju okosnicu opredijeljenosti EU za BiH.

„To su ujedno i savršeni instrumenti za jačanje težnje BiH za EU, te za garantovanje bolje budućnosti njenim građanima“, rekao je Jaročević.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version