SHARE

Потпуно провођење пресуде Европског суда за људска права је неопходно за интеграцију у ЕУ, јер земља која очигледно крши принципе људских права не може да уђе у ЕУ, изјавио је отправник послова Делегације Европске уније у БиХ Борис Јарочевић.“Непоштовање пресуде Европског суда за људска права, такође, значи да БиХ крши Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ. То је врло хитно и озбиљно питање и надам се да ће политичке странке у овој земљи показати одговорност и пронаћи рјешење што је прије могуће”, рекао је Јарочевић за “Глас Српске”.

Он је навео да је рад на испуњавању услова из Мапе пута за либерализацију визног режима био огроман задатак и да је БиХ постигла знатан напредак, за шта је посљедњи примјер недавно усвајање Правилника Дирекције за координацију полицијских тијела.

“БиХ је сад веома близу тога да испуни све преостале услове”, рекао је Јарочевић.

На питање да ли БиХ може у ЕУ као децентрализована држава, Јарочевић је рекао да је један од кључних услова за улазак у ЕУ постојање стабилних институција које гарантују демократију, владавину права и људска права, као и поштовање и заштита мањина.

“Осим тога, земља мора да покаже своју способност за исправно провођење политика ЕУ. Да би се то постигло, од кључног значаја је постојање функционалне и ефикасне државе, без обзира на степен институционалне децентрализације”, рекао је Јарочевић.

Коментаришући тврдње појединих аналитичара да ЕУ још лута и нема механизам да води јединствену политику према БиХ, Јарочевић је рекао да Споразум о стабилизацији и придруживању заједно са обимном финансијском помоћи у оквиру Инструмента за претприступну подршку представљају окосницу опредијељености ЕУ за БиХ.

“То су уједно и савршени инструменти за јачање тежње БиХ за ЕУ, те за гарантовање боље будућности њеним грађанима”, рекао је Јарочевић.

SHARE

Оставите одговор