Naslovna Vijesti Danas sastanak sa predstavicima Srpske

Danas sastanak sa predstavicima Srpske

0

Ministar finansija Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić sa saradnicima održaće danas i sutra veći broj sastanaka sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda(MMF), najavljeno je ranije iz Ministarstva finansija RS.Delegacija MMF-a boravi u BiH od srijede, 18. avgusta u okviru nastavka drugog pregleda stendbaj – aranžmana i ispunjavanja uslova iz pisma namjere.

Delegacija se u petak, 20. avgusta sastala da premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem, dok je planirani sastanak sa federalnim ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom odgođen za iduću sedmicu.

Nakon sastanka sa šefom Misije MMF-a za BiH Kostasom Hristuom, Mujezinović je rekao da FBiH po predviđenom planu ispunjava obaveze iz aranžmana sa MMF-om i da očekuje pozitivnu ocjenu.

Predstavnici MMF-a sastali su se u petak i sa rukovodstvom Zavoda PIO-MIO FBiH, gdje su se interesovali za finansijsko stanje u ovoj instituciji, te za stratregiju reforme penzionog sistema, što je jedan od postavljenih uslova na nastavak aranžmana.

Tokom svoje dvosedmične posjete BiH predstavnici MMF-a provjeriće koliko domaće institucije vlasti poštuju preuzete obaveze iz kreditnog aranžmana kako bi bila odobrena četvrta tranša za BiH od 38 miliona evra.

Vlasti FBiH za nastavak aranžmana sa MMF-om moraju ispuniti četiri strukturne odrednice – da usvoje zakon o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, što su učinile prije mjesec dana, zatim da usvoje strategiju o reformi penzionog sistema, provedu reviziju u oblasti boračko-invalidske zaštite i takozvanih beneficiranih penzija.

BiH je do sada iz aranžmana vrijednog 1,2 milijarde evra povukla oko 360 miliona evra.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version