SHARE

Министар финансија Републике Српске (РС) Александар Џомбић са сарадницима одржаће данас и сутра већи број састанака са делегацијом Међународног монетарног фонда(ММФ), најављено је раније из Министарства финансија РС.Делегација ММФ-а борави у БиХ од сриједе, 18. августа у оквиру наставка другог прегледа стендбај – аранжмана и испуњавања услова из писма намјере.

Делегација се у петак, 20. августа састала да премијером Федерације БиХ Мустафом Мујезиновићем, док је планирани састанак са федералним министром финансија Вјекославом Бевандом одгођен за идућу седмицу.

Након састанка са шефом Мисије ММФ-а за БиХ Костасом Христуом, Мујезиновић је рекао да ФБиХ по предвиђеном плану испуњава обавезе из аранжмана са ММФ-ом и да очекује позитивну оцјену.

Представници ММФ-а састали су се у петак и са руководством Завода ПИО-МИО ФБиХ, гдје су се интересовали за финансијско стање у овој институцији, те за стратрегију реформе пензионог система, што је један од постављених услова на наставак аранжмана.

Током своје двоседмичне посјете БиХ представници ММФ-а провјериће колико домаће институције власти поштују преузете обавезе из кредитног аранжмана како би била одобрена четврта транша за БиХ од 38 милиона евра.

Власти ФБиХ за наставак аранжмана са ММФ-ом морају испунити четири структурне одреднице – да усвоје закон о платама и накнадама у органима власти ФБиХ, што су учиниле прије мјесец дана, затим да усвоје стратегију о реформи пензионог система, проведу ревизију у области борачко-инвалидске заштите и такозваних бенефицираних пензија.

БиХ је до сада из аранжмана вриједног 1,2 милијарде евра повукла око 360 милиона евра.

SHARE

Оставите одговор