Srbija neće povući svoju rezoluciju o Kosovu iz Generalne skupštine UN, niti će mijenjati tekst ovog dokumenta, jer bez obzira na rasplet situacije na Ist riveru 9. septembra, Beograd ne može mnogo da izgubi u diplomatskoj borbi za Kosovo, rekao je potpredsjednik vlade Srbije Božidar Đelić.„Beograd ne razmišlja o povlačenju rezolucije. Naravno da bi za nas dogovor sa EU bio najbolji ishod, ali ne možemo prihvatiti da se menja sam smisao tog dokumenta“, rekao je Đelić za „Večernje novosti“.

List navodi da će zato biti odbijena ponuda njemačkog šefa diplomatije Gvida Vestervelea, koji u četvrtak stiže u Beograd, da se izbrišu stavovi rezolucije u kojima se pominje status Kosova.

List „Danas“ piše da nije nemoguće da rezolucija, koju je Srbija podnijela Generalnoj skupštini UN poslije savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, dobije većinsku podršku, ali državni vrh u Beogradu ipak ne računa na pobjedu.

Procjena srpskog državnog vrha jeste da negativni ishod neće ozbiljnije promijeniti situaciju u korist Prištine, a glavna borba u UN vodi se za glasove šezdesetak zemalja, bivših kolonija, koje nisu priznale Kosovo i od kojih mnoge i ne namjeravaju da ga priznaju, ali su podložne pritiscima moćnih saveznika Prištine.

Prema procjenama državnog vrha Srbije, postoje četiri moguća scenarija koji se u vezi sa glasanjem o rezoluciji mogu predviditi, a prvi i najoptimističniji je da se izglasa srpska rezolucija, poslije čega Priština dolazi u ćorsokak iz kojeg je može izvući samo dijalog sa Beogradom.

Drugi je da srpska rezolucija ne prođe, ali da ne prođu ni eventualni amandmani ili kontrarezolucija, treći da srpska rezolucija prođe, ali uz amandman koji je donekle relativizuje, dok četvrti predviđa da srpska rezolucija ne prođe i da se usvoji kontrarezolucija EU, u kojoj se Beograd i Priština pozivaju na okretanje evropskoj budućnosti.

„Pres“ piše da pojedine zemlje EU i SAD zahtijevaju da Srbija promijeni rezoluciju o Kosovu i Metohiji koju je predala UN, a zauzvrat ne nude čak ni prosljeđivanje srpske kandidature Evropskoj komisiji.

Za Beograd je povoljno što će 9. septembra Generalnom skupštinom i dalje predsjedavati Libijac Ali Abdusalam Treki, čija zemlja nije priznala Kosovo, ali uoči rasrpave u UN moguće je da zbog pritiska velikih sila dođe do novih priznanja Kosova, koje će, smatraju u Beogradu, biti daleko ispod najavljivanog broja od 30 do 50 država.

Beogradska štampa prenosi i stav potpredsjednika uglednog Kejto instituta iz Vašingtona Teda Karpentera da prijedlog srpske rezolucije „iritira SAD i vodeće zemlje EU“ i da američke diplomate „prekovremeno rade“ u pokušaju da osujete tu rezoluciju.

Karpenter smatra da EU treba razmisliti o „prilagođavanju granica“, kako u pogledu Kosova, tako i ostatka Srbije i dodaje da to prilagođavanje podrazumijeva i BiH, jer bi Srbe moglo da zadovolji kada bi Srbija gubitak Kosova nadomjestila objedinjavanjem sa Republikom Srpskom.

„To ne bi bilo idealno rešenje, ali je to mnogo bolje od trenutne politike SAD i EU, koja izgleda kao da svi na prostoru bivše Jugoslavije imaju pravo na secesiju, osim Srba. Jedino Srbi ne mogu da se otcijepe od bilo kog entiteta, ma koliko on bio vještački i nefunkcionalan, što je svakako slučaj sa BiH“, rekao je Karpenter.

Ostavi poruku