Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da će Ratka Mladića „isterati iz rupe“ i da je danonoćni rad nadležnih organa doveo do pronalaženja snimaka i telefonskih razgovora Mladića, koji su u februaru zaplenjeni u njegovoj kući.Vukčević je u intervjuu „Presu“ rekao da sada preslušava razgovore koje je tajno snimao bivši komandant Vojske RS, a koji su već predati haškom tužilaštvu.

„Isteraćemo Ratka Mladića iz rupe. Verujem da sam bio vrlo jasan u toj izjavi. Dvadesetčetvoročasovni rad u tom cilju koji sprovode sve službe i državni organi ove zemlje u okviru Akcionog tima, do sada su doveli do veoma korisnih materijala: snimaka telefonskih razgovora, njegovih beležnica…“, istakao je Vukčević.

On je podsetio da je to dostavljeno Haškom tribunalu i dalje se koristi doprinoseći procesima koji se tamo vode.

Vukčević je rekao da nikada nije pominjao ostavku ako ne pronadje Mladića, već će biti uporan i raditi do kraja.

On je kazao da je potpuno ista aktivnost državnih organa i službi usmerena i ka drugom haškom beguncu Goranu Hadžiću i njegovom prebacivanju u Hag.

„Izmedju njega (Hadžića) i Ratka Mladića u tom smislu nema razlike“, dodao je Vukčević.

Povodom navodne masovne grobnice Albanaca kod Raške, on je rekao da je analiza zemljišta  tek počela, da su na više mesta uzeti uzorci, ali „onom mestu na kom mislimo da se tela nalaze jedva da se prišlo“.

„U medjuvremenu se daju izjave protivno zakonu i članu 504 ?. Predmet je službena tajna. Oni koji izjavljuju da tamo nema ničega, verovatno pronalaze sebe u nekim prošlim vremenima. Euleksov izveštaj od 8. jula 2010. jasno ukazuje da se ispod kuće po svoj prilici nalazi basen“, kazao je Vukčević.

„Isto tako kolege iz Euleksa nas upozoravaju da tehnika i način na koji se sprovodi analiza terena nije adekvatna i na kraju nam ukazuju na nedostatak čvrste geologije ispod zgrade, čime je jasno stavljeno do znanja da tu treba vršiti istraživanje. Na to smo i upozorili naše kolege iz istrage“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, Euleksov izveštaj, osim što upozorava, ukazuje na sumnju da u istrazi ima opstrukcije.

„U ponedeljak smo po drugi put pisali istražnom sudiji Posebnog odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, u kojem predlažemo da se istraga nastavi“, rekao je Vukčević.

Ostavi poruku