Predsjednik Demokratske stranke Srbije /DŠ/ Vojislav Koštunica izjavio je da će Srbija uskoro biti izložena pritiscima i otvorenom ucjenom da nastavak evropskog puta vodi preko uspostavljanja dobrosusjedskih odnosa sa Kosovom.„Sada će otvoren pritisak biti da Srbija promeni podnetu rezoluciju Generalnoj skupštini UN, tako što će u dogovoru sa EU biti uneta odredba da Srbija i Kosovo treba da vode razgovore o tehničkim pitanjima kako bi postali dobri susedi“, rekao je Koštunica u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Koštunica je naveo da je bilo jasno još 2008. godine da će zapadne sile, koje stoje iza jednostrane nezavisnosti lažne države Kosovo, koristiti pitanje evropskih integracija kao svojevrsnu ucjenu i pritisak da Srbija uspostavi dobrosusjedske odnose sa Kosovom.

On je istakao da je mišljenje Međunarodnog suda pravde iskorišćeno kao povod kako bi se ubrzo krenulo i sa otvorenim pritiscima na Srbiju, naglašavajući da će pritisci dodatno jačati, jer se zemlja nalazi u dubokoj ekonomskoj i političkoj krizi.

Lider DŠ-a smatra da je jedini pravi odgovor da Srbija odbaci ucjene i pritiske i da jasno saopšti da se napredak evropskog puta ne može graditi na odricanju od Kosova i prodajom državne teritorije.

„Promena podnete rezolucije u Generalnoj skupštini UN, koja ionako nije adekvatna zaštiti državnih i nacionalnih interesa i prihvatanje u samim UN da Srbija sa Kosovom razgovara kao sa svojim susedom, predstavljalo bi isticanje bele zastave i akt predaje Kosova“, poručio je Koštunica.

Ostavi poruku