Предсједник Демократске странке Србије /ДШ/ Војислав Коштуница изјавио је да ће Србија ускоро бити изложена притисцима и отвореном уцјеном да наставак европског пута води преко успостављања добросусједских односа са Косовом.„Сада ће отворен притисак бити да Србија промени поднету резолуцију Генералној скупштини УН, тако што ће у договору са ЕУ бити унета одредба да Србија и Косово треба да воде разговоре о техничким питањима како би постали добри суседи“, рекао је Коштуница у писаној изјави достављеној медијима.

Коштуница је навео да је било јасно још 2008. године да ће западне силе, које стоје иза једностране независности лажне државе Косово, користити питање европских интеграција као својеврсну уцјену и притисак да Србија успостави добросусједске односе са Косовом.

Он је истакао да је мишљење Међународног суда правде искоришћено као повод како би се убрзо кренуло и са отвореним притисцима на Србију, наглашавајући да ће притисци додатно јачати, јер се земља налази у дубокој економској и политичкој кризи.

Лидер ДШ-а сматра да је једини прави одговор да Србија одбаци уцјене и притиске и да јасно саопшти да се напредак европског пута не може градити на одрицању од Косова и продајом државне територије.

„Промена поднете резолуције у Генералној скупштини УН, која ионако није адекватна заштити државних и националних интереса и прихватање у самим УН да Србија са Косовом разговара као са својим суседом, представљало би истицање беле заставе и акт предаје Косова“, поручио је Коштуница.

Ostavi poruku