Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić nastavlja da ignoriše Ustav i zakone BiH, koristeći i pitanje državljanstva sa Hrvatskom i Crnom Gorom da napadne postojanje instituta entitetskog glasanja u Parlamentarnoj skupštini BiH, ocijenio je srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.
„Uprkos nastojanjima Silajdžića i mnogih drugih, predstavnici RS u institucijama BiH neće dozvoliti da ovaj mehanizam /entitetsko glasanje/, koji je od vitalnog značaja za Srpsku i druge konstitutivne narode, bude ukinut“, naveo je Radmanović u pisanoj izjavi.

Reagujući na jučerašnji Silajdžićev istup o ovom pitanju, Radmanović ističe da Silajdžić kao i mnogo puta do sada, nastavlja da obmanjuje javnost i neosnovano optužuje predstavnike Republike Srpske za navodne blokade i opstrukcije u vezi sa razlozima u regulisanju dvojnog državljanstva sa Hrvatskom i Crnom Gorom.

„Rješavanje ovog pitanja putem bilateralnih ugovora nedvosmisleno je predviđeno članom 1 stav 7 tačka „d“ Ustava BiH, što je prepisano i u Zakon o državljanstvu BiH. Po tom osnovu, zaključen je Sporazum o dvojnom državljanstvu sa Srbijom, dok je zaključenje takvih sporazuma sa Crnom Gorom i Hrvatskom, koristeći istu priču, spriječio Silajdžić, mada, što je dobro poznato, dvojno državljanstvo sa Hrvatskom u praksi faktički postoji“, pojasnio je Radmanović.

Radmanović je prije dva dana izjavio da je došlo do zastoja u regulisanju dvojnog državljanstva sa Hrvatskom i sa Crnom Gorom, te da je taj zastoj u Predsjedništvu BiH, a Silajdžić je juče ocijenio da je svaka politička manipulacija o pitanju dvojnog državljanstva potpuno neprimjerena.

Silajdžić je istakao da „Radmanovićevo insistiranje na diskriminatorskom pristupu u rješavanju dvojnog državljanstva povlači pitanje njegovog odnosa prema građanima BiH“.

Ostavi poruku