Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je Beograd odustao od žalbe na odluku britanskog suda da ne izruči Srbiji Ejupa Ganića „zbog građana Velike Britanije“.Vukčević je objasnio da bi postupak koštao „stotine hiljade evra“, a morala bi da ih plati Velika Britanija, čije je pravosuđe vodilo proces.

„Stoga nam je tom porukom, koja je stigla posle prvostepene odluke o neizručenju, sugerisano da bi drugostepeni postupak bio necelishodan jer bi ga platili takođe građani Velike Britanije. Reč je o stotinama hiljada evra. Zato smo, zajedno sa engleskim kolegama, procenili da od žalbe treba odustati“, rekao je Vukčević u intervjuu za beogradski „Pres“.

Vukčević je rekao da je za, kako je naveo, takozvanu nagodbu oko Srebrenice saznao tek poslije odluke engleskog sudije u kojoj je obrazložio da je slučaj bio politički instruisan i da je bilo trgovine oko Srebrenice i istakao da takva trgovina, i da ju je bilo, ni na koji način nije mogla da utiče na stav Tužilaštva u predmetu.

„Za mene kao tužioca jedino je relevantan dopis Ministarstva pravde da ostaje pri svim navodima oko izručenja Ganića. Zašto je sud poklonio veru Arnautu, a ne SFOR-u, zašto je politička ocena događaja u bivšoj Jugoslaviji bila presudna, pitanje je za sud, ali i sve nas u Srbiji“, rekao je Vukčević.

Srpski tužilac je ocijenio da postupak u Londonu „jednostavno nije bio fer“ i naglasio da Tužilaštvo poštuje odluku suda, ali je ne prihvata i nastaviće istragu za zločin u Dobrovoljačkoj „jer je to zahtjev našeg posla i odgovornog odnosa prema žrtvama zločina, pripadnicima JNA“.

Vukčević je izrazio uvjerenje da će tužilac BiH Barašin završiti svoju istragu protiv Ganića i ostalih i istakao da bi „najviše volio da u ovom, kao i u svim ostalim predmetima koji to zahtijevaju, postoji odlična saradnja u regionu“.

Vukčević je izjavio da će Ratka Mladića „istjerati iz rupe“.

„Dvadesetčetvoročasovni rad u tom cilju do sada je dao razultate,a isti režim primenjuje se i na drugog haškog begunca Gorana Hadžića“, rekao je Vukčević.

On je naveo da je danonoćni rad nadležnih organa doveo do pronalaženja snimaka i telefonskih razgovora Mladića, koji su u februaru zaplijenjeni u njegovoj kući.

Vukčević je naveo da sada preslušava razgovore koje je tajno snimao bivši komandant Vojske RS, a koji su već predati haškom tužilaštvu.

Ostavi poruku