Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izjavio je da su bošnjački političari naučeni da sve odluke međunarodne zajednice idu njima u korist, ali da je vrijeme takve njihove privilegije prošlo i da će se odluka Suda za ljudska prava u Strazburu u „slučaju Đokić“ morati provesti.Ivanić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da neće biti ispunjen zadnji uslov za viznu liberalizaciju BiH dok se ne postavi vršilac dužnosti Agencije za borbu protiv korupcije, ocjenjujući da će do liberalizacije doći do kraja godine, a da bi se mogla primjenjivati, najvjerovatnije, od sredine sljedeće godine.

On je naglasio da bi se donošenjem zakona o delegatima iz RS u Domu naroda parlamenta BiH, kako bi bilo onemogućeno da neko ko dobije legitimitet od Narodne skupštine ne zastupa njene stavove i interese, Dom naroda sveo na beznačajan dom čime se najdirektnije ugrožava Dejton.

„Ovaj zakon je jako opasan, jer njime Dom naroda ne bi bio ravnopravan kao Predstavnički dom i time će Milorad Dodik i SNSD dati argumentaciju drugoj strani da mijenja Ustav, a nema potrebe, jer delegati poštuju stav Narodne skupštine RS u svakom slučaju“, naveo je Ivanić.

Komentarišući aktuelnu političku situaciju, Ivanić je rekao da je SNSD „prevario i zloupotrijebio javnost RS“, te da je je „zaslužan za katastrofalno ekonomsko stanje u RS, u kojoj bi došlo do kolapsa da nema sredstava od privatizacije“.         On trvdi da SNSD „jedno priča, a drugo radi, jer dok su obećavali zaštitu nacionalnih interesa u RS, ona je gubila ključne elemente državnosti“.

Lider PDP-a smatra da će tema vehabijskih pokreta biti prisutna u predizbornim kampanjama, ocjenjujući katastrofalnim „poigravanje sa ljudima koji su uhapšeni i pušteni nakon sat vremena, jer takve aktivnosti djeluju samo kontraproduktivno i ohrabruju prave teroriste“.

Ostavi poruku