SHARE

Пред Хашким трибуналом данас ће бити настављен главни претрес на суђењу
некадашњем предсједнику Републике Српске (РС) Радовану Караџићу.Тужилаштво ће саслушати истражоца Томаша Блашчика, који је и посљедњи свједок прије почетка двонедјељног прекида суђења.

Караџић је јуче оспоравао наводе Тужилаштва Хашког трибунала о одговорности српске стране за осам инцидената у којима су страдали цивили у Сарајеву од 1992. до 1995. године.

Он је за свједока оптужбе, британског експерта за минобацаче Ричарда Хигса, рекао да је “његова основна методологија у изради извјештаја за Тужилаштво била повјерење и прихватање података који нису провјерени”.

“Ниједан од осам инцидената из оптужнице против мене и у другим предметима није изазвала српска страна, већ муслиманска, с циљем да се изазову симпатије свијета”, рекао је Караџић, додавши да је свједок “без провјере и мјерења усвојио налазе других истражних екипа”.

Хигс је на свједочењу Караџићу коментарисао четири инцидента у Сарајеву које је анализирао у свом извјештају: гранатирање реда за воду Улици Цане Бабовић на Добрињи од 12. јула 1993. и дјечијег игралишта на Алипашином пољу, 22. јануара 1994. године, те два инцидента на пијаци Маркале, од 5. фебруара 1994. и 28. августа 1995. године.

Хигс је, на основу извјештаја сарајевске полиције, Унпрофора и војних посматрача УН, закључио да су у сва четири случаја гранате испаљене са српских положаја.

На интервенцију судије Хауарда Морисона разјашњено је да је овај свједок позван да потврди методологију и закључке, односно да се његовим свједочењем “ништа не доказује, већ се нешто додаје”, а заступник оптужбе најавио је да ће још “приличан број свједока бити позван да говори о инцидентима у Сарајеву”.

SHARE

Оставите одговор