Naslovna Vijesti Iran nije blizu atomskog naoružanja

Iran nije blizu atomskog naoružanja

0

Američka administracija ubijedila je Izrael da će Iranu biti potrebno oko godinu dana, a možda i više vremena, da dovrši ono što bi se moglo nazvati potezom ka proizvodnji nuklearnog naoružanja, piše „Njujork tajms“.List navodi da zvaničnici administracije smatraju da ta procjena, koja je zasnovana na podacima o stalnim problemima sa kojima se susreće iranski nuklearni program, čini manje izglednom i mogućnost da će Izrael pokrenuti preventivni napad na nuklearna postrojenja u Iranu.

SAD i Izrael nikada nisu otklonili mogućnost vojnog udara na postrojenja u Iranu.

„Mislimo da imaju oko godinu dana za sličan potez“, rekao je savjetnik američkog predsjednika za nuklearna pitanja Geri Sejmor osvrćući se na ključno pitanje koliko će vremena trebati Iranu da trenutne zalihe slabo obogaćenog uranijuma konvertuje u materijal dovoljno bogat da se od njega proizvede i atomsko oružje.

On je istakao da SAD vjeruju da bi međunarodni inspektori u roku od nekoliko sedmica mogli da prepoznaju sličan potez Irana što daje značajno vrijeme Vašingtonu i Izraelu da razmotre mogućnost vojnih udara.

List prenosi izjave neimenovanih službenika administracije SAD da američki i izraelski zvaničnici sada vjeruju da Iran uskoro neće biti blizu te faze.

„Njujork tajms“ ističe da zvaničnici kao osnov za novu procjenu o roku koji će Teheranu biti potreban za proizvodnju nuklearnog naoružanja uzimaju dokaze „o neprestanim neprilikama unutar iranskog nukelarnog programa“.

SAD, EU i Savjet bezbjednosti UN uveli su sankcije Iranu zbog nuklearnog programa za koji Zapad sumnja da je namijenjen za proizvodnju atomskog oružja, što Teheran negira.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version