SHARE

Србија неће одустати од предложеног текста резолуције о Косову коју ће Генерална скупштина УН разматрати на засједању у септембру, пише београдски дневник “Данас” позивајући се на изворе из државног врха Србије.Лист наводи да су предсједник Србије Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић, потпредсједници Владе Божидар Ђелић и Ивица Дачић и министар иностраних послова Вук Јеремић у потпуности сагласни да је садржај резолуције коју је Србија поднијела крајем јула најбоље могуће рјешење и да не треба пристати на захтјеве САД и најмоћнијих чланица ЕУ да текст претрпи суштинске измјене.

Српске власти очекују да ће у Генералној скупштини УН, упркос притисцима држава Квинте (САД, Британија, Њемачка, Француска и Италија) на земље које нису признале Косово, ипак доћи до већине за усвајање резолуције којом се једнострана сецесија проглашава непожељним начином рјешавања територијалних проблема и позива на дијалог о свим отвореним питањима у вези с Косовом.

У државном врху сматрају да је овакав сценарио остварив, уз максимално ангажовање свих дипломатских капацитета, иако управо српски званичници сервирају информације јавности о томе да је већина у Генералној скупштини УН тешко достижна, односно да се то “граничи са немогућом мисијом”, како је недавно рекао шеф дипломатије Јеремић.

Према објашњењу саговорника листа, емитовањем скептичних информација, власт покушава да неутралише осјећај великог пораза до којег би дошло у јавном мњењу уколико резолуција ипак не буде усвојена.

Смањивање очекивања у јавности од засједања Генералне скупштине УН има за циљ да доведе до смиривања страсти послије мишљења Међународног суда правде, стратегија је коју посљедњих седмица проводи српска власт.

Извори из државног врха истичу да Србија не одбацује “теоретску могућност” да до измјене предложеног текста резолуције ипак дође, у договору са ЕУ, али истичу да је то најневјероватнији сценарио.

Водеће земље ЕУ не желе да одустану од захтјева за избацивањем два суштинска става из резолуције – противљење једностраној сецесији и позив на дијалог о свим питањима – на шта Београд ни у ком случају не може да пристане.

Саговорници листа наводе да је Србија заузела овакав став мјерећи оно што би добила и што би изгубила договором са ЕУ.

SHARE

Оставите одговор