Srbija neće odustati od predloženog teksta rezolucije o Kosovu koju će Generalna skupština UN razmatrati na zasjedanju u septembru, piše beogradski dnevnik „Danas“ pozivajući se na izvore iz državnog vrha Srbije.List navodi da su predsjednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, potpredsjednici Vlade Božidar Đelić i Ivica Dačić i ministar inostranih poslova Vuk Jeremić u potpunosti saglasni da je sadržaj rezolucije koju je Srbija podnijela krajem jula najbolje moguće rješenje i da ne treba pristati na zahtjeve SAD i najmoćnijih članica EU da tekst pretrpi suštinske izmjene.

Srpske vlasti očekuju da će u Generalnoj skupštini UN, uprkos pritiscima država Kvinte (SAD, Britanija, Njemačka, Francuska i Italija) na zemlje koje nisu priznale Kosovo, ipak doći do većine za usvajanje rezolucije kojom se jednostrana secesija proglašava nepoželjnim načinom rješavanja teritorijalnih problema i poziva na dijalog o svim otvorenim pitanjima u vezi s Kosovom.

U državnom vrhu smatraju da je ovakav scenario ostvariv, uz maksimalno angažovanje svih diplomatskih kapaciteta, iako upravo srpski zvaničnici serviraju informacije javnosti o tome da je većina u Generalnoj skupštini UN teško dostižna, odnosno da se to „graniči sa nemogućom misijom“, kako je nedavno rekao šef diplomatije Jeremić.

Prema objašnjenju sagovornika lista, emitovanjem skeptičnih informacija, vlast pokušava da neutrališe osjećaj velikog poraza do kojeg bi došlo u javnom mnjenju ukoliko rezolucija ipak ne bude usvojena.

Smanjivanje očekivanja u javnosti od zasjedanja Generalne skupštine UN ima za cilj da dovede do smirivanja strasti poslije mišljenja Međunarodnog suda pravde, strategija je koju posljednjih sedmica provodi srpska vlast.

Izvori iz državnog vrha ističu da Srbija ne odbacuje „teoretsku mogućnost“ da do izmjene predloženog teksta rezolucije ipak dođe, u dogovoru sa EU, ali ističu da je to najnevjerovatniji scenario.

Vodeće zemlje EU ne žele da odustanu od zahtjeva za izbacivanjem dva suštinska stava iz rezolucije – protivljenje jednostranoj secesiji i poziv na dijalog o svim pitanjima – na šta Beograd ni u kom slučaju ne može da pristane.

Sagovornici lista navode da je Srbija zauzela ovakav stav mjereći ono što bi dobila i što bi izgubila dogovorom sa EU.

Ostavi poruku