Стручњак за Балкан вашингтонског ”Вудро Вилсон центра” Мартин Слецингер изјавио је у интервју за београдске “Вечерње новости”да ће мишљење Међународног суда правде о Косову изазвати талас захтијева за отцепљењем. „Могло би да почне одмах и то са захтијевом Албанаца у Македонији, али  да минимум још 20 земаља очекује овај проблем“, каже Слецингер.

На питање шта сада спречава и Републику Српску да прогласи независност и издвоји се из БиХ, Слецингер каже да је отцијепљење свакако у супротности са Дејтоном, али суштински грађане РС ништа не спречава да се о томе изјасне на референдуму. „Вијероватно би и значајан дио међународне заједнице признао РС као независну државу. Косово је опасан преседан и жалосно је што је МСП само допринио компликовању тог питања. Очигледно се више цијени кршење него поштовање међународног права. Нарочито се тако понашају велике силе, укључујући и САД“, истакао је Слецингер.

На питање значи ли то да још није завршена прекомпозиција граница на Балкану, он тврди да још постоји опасност од тежњи за стварањем ”велике Албаније”. “САД и ЕУ су уложиле велики напор да спријече стварање ”велике Србије”, не верујем да ће сада подржати сличне тежње Албанаца, јер би то још више дестабилизовало регион”, сматра Слецингер.

Умјесто што се бави статусом Косова, чији се исход не може измијенити, српска дипломатија треба да пријеђе на ”план Б” и у потпуности се окрене преговорима са Приштином о многим отвореним питањима, тврди Слецингер.

На питање зашто није добар дипломатски потез што се у резолуцији коју је Србија поднијела Генералној скупштини УН захтијева отварање дијалога о свим проблемима са Приштином, Слецингер каже да је то зато што је то још једна у низу дипломатских акробација којом се троши вријеме.

„И да резолуција буде усвојена, она нема обавезујући карактер, а због ње сте се додатно конфронтирали са ЕУ и САД. Треба сарађивати са највећим државама да би се обезбиједила подршка за компромисни документ, који ће усвојити Савјет безбиједности, а који би лансирао преговоре Београда и Приштине под покровитељством Брисела и УН“, сматра Слецингер.

Он каже да би тема таквих преговора могла бити чак техничка, али донекле и статусна питања, а под тим мисли на границе, питање аутономије за север Косова и остала техничка питања.

Ostavi poruku