Турска неће успјети да врати утицај на Балкану, јер би то било супротно интересима Русије, сматра политички аналитичар Предраг Лазаревић.„Турска је једина земља која спречава излазак Руса на Средоземље. Сада се Руси желе вратити на Балкан и Средоземље да би постали доминантни на Босфору и Дарданелима, па и Цариграду“, рекао је Лазаревић.

Лазаревић истиче да садашња Турска нема никакве снаге да се супротстави сили каква је Русија, пише „Фокус“.

Према његовим ријечима, народи Европе требало би да схвате да Турци, или боље рећи ислам, полазе од тезе да оно што је једном било у саставу исламског царства, остаје заувијек исламско.

Он сматра да Западу не одговара да Руси дођу до Средоземља, па сарађују са Турском, али да у посљедње вријеме САД окреће леђа тој земљи, јер Анкара води проиранску и антијеврејску политику.

Аналитичар Ненад Стевандић каже да људи на овим просторима морају да нађу компромис, јер је евидентно да су се геополитичке игре кроз историју сламале „преко леђа народа Балкана“.

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да земља која нема економски утицај у некој држави не може имати ни пресудну политичку моћ, али да сасвим сигурно постоје интереси Турске за ширење круга моћи, као и код осталих земаља.

Турски министар спољних послова Ахмет Давутоглу изјавио је крајем прошле године да његова земља има у плану велики повратак на Балкан.

Ostavi poruku