Turska neće uspjeti da vrati uticaj na Balkanu, jer bi to bilo suprotno interesima Rusije, smatra politički analitičar Predrag Lazarević.„Turska je jedina zemlja koja sprečava izlazak Rusa na Sredozemlje. Sada se Rusi žele vratiti na Balkan i Sredozemlje da bi postali dominantni na Bosforu i Dardanelima, pa i Carigradu“, rekao je Lazarević.

Lazarević ističe da sadašnja Turska nema nikakve snage da se suprotstavi sili kakva je Rusija, piše „Fokus“.

Prema njegovim riječima, narodi Evrope trebalo bi da shvate da Turci, ili bolje reći islam, polaze od teze da ono što je jednom bilo u sastavu islamskog carstva, ostaje zauvijek islamsko.

On smatra da Zapadu ne odgovara da Rusi dođu do Sredozemlja, pa sarađuju sa Turskom, ali da u posljednje vrijeme SAD okreće leđa toj zemlji, jer Ankara vodi proiransku i antijevrejsku politiku.

Analitičar Nenad Stevandić kaže da ljudi na ovim prostorima moraju da nađu kompromis, jer je evidentno da su se geopolitičke igre kroz istoriju slamale „preko leđa naroda Balkana“.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da zemlja koja nema ekonomski uticaj u nekoj državi ne može imati ni presudnu političku moć, ali da sasvim sigurno postoje interesi Turske za širenje kruga moći, kao i kod ostalih zemalja.

Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je krajem prošle godine da njegova zemlja ima u planu veliki povratak na Balkan.

Ostavi poruku