Naslovna Vijesti Krajiški Srbi tuže američku kompaniju

Krajiški Srbi tuže američku kompaniju

0

Dva ogranka američke kompanije „L-3 komunikejšns Holdings ink“ tužili su Srbi iz Krajine, koji tvrde da je vojna konsultantska firma „MPRI“ obučavala i opremala hrvatske snage za masovna ubittva počinjena tokom operacije „Oluja“ 1995. godine.Tužba protiv „L-3 komunikejšns korp.“ i „MPRI ink“ podnesena je juče federalnom sudu u Čikagu.
„Nije poznato da li je osoblje MPRI učestvovalo u genocidu i to se u tužbi i ne navodi. Ono što se sigurno zna jeste da je MPRI pružila načine kojima je omogućeno da se desi genocid“, rekao je jedan od podnosilaca tužbe.

Sjedište kompanije „L-3“ je u Njujorku i na njihovoj internet stranici navodi se da je to šesta po veličini američka firma sa ugovorima sa vojskom, da pomaže u prikupljanju informacija, praćenju, izviđanju i obuci.

Ogranak MPRI, čije je sjedište u Aleksandriji u Virdžiniji opisana je kao firma sa „globalnim usliugama“sa više od 6 000 zaposlenih u 60 zemalja. Na čelu ove firme je penzionisani američki general Banc Džon Kredok koji je u januaru imenovan za predsjednika.

Podnosioci tužbe, koji sebe nazivaju „Žrtvama genocida u Krajini“ navode da žrtve hrvatske ofanzive „Oluja“ imaju pravo na deset milijardi dolara odštete, uključujući i nagomilane kamate od 1995. godine – prenosi američka internet stranica Blumberg.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version