SHARE

Два огранка америчке компаније “Л-3 комуникејшнс Холдингс инк” тужили су Срби из Крајине, који тврде да је војна консултантска фирма “МПРИ” обучавала и опремала хрватске снаге за масовна убиттва почињена током операције “Олуја” 1995. године.Тужба против “Л-3 комуникејшнс корп.” и “МПРИ инк” поднесена је јуче федералном суду у Чикагу.
“Није познато да ли је особље МПРИ учествовало у геноциду и то се у тужби и не наводи. Оно што се сигурно зна јесте да је МПРИ пружила начине којима је омогућено да се деси геноцид”, рекао је један од подносилаца тужбе.

Сједиште компаније “Л-3” је у Њујорку и на њиховој интернет страници наводи се да је то шеста по величини америчка фирма са уговорима са војском, да помаже у прикупљању информација, праћењу, извиђању и обуци.

Огранак МПРИ, чије је сједиште у Александрији у Вирџинији описана је као фирма са “глобалним услиугама”са више од 6 000 запослених у 60 земаља. На челу ове фирме је пензионисани амерички генерал Банц Џон Кредок који је у јануару именован за предсједника.

Подносиоци тужбе, који себе називају “Жртвама геноцида у Крајини” наводе да жртве хрватске офанзиве “Олуја” имају право на десет милијарди долара одштете, укључујући и нагомилане камате од 1995. године – преноси америчка интернет страница Блумберг.

SHARE

Оставите одговор