Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić ocijenila je da najava resornog ministra Svena Alkalaja da će biti obavljene kontrole ambasada BiH u svijetu predstavlja politički pokušaj Stranke za BiH i Alkalaja da pred izbore pokažu da se u tom ministarstvu nešto radi.„Unutrašnje kontrole postoje otkako postoji i Ministarstvo inostranih poslova BiH, a ako neko zaista hoće da dovede u red ovu instituciju, pitanje je zašto nisu reagovali po ranijim lošim revizorskim izvještajima i spriječili nedozvoljene radnje“, rekla je Ana Tišić-Babić i dodala da je bilo mnogo vremena da se ovo ministarstvo dovede u red.

Ona je ranije upozoravala da se u pojedinim diplomatsko-konzularnim predstavništvima dešavaju pronevjere, te da ni u samom Ministarstvu nije mnogo bolja situacija, piše „Glas Srpske“.

Šef Kabineta zamjenika ministra spoljnih poslova Željko Samardžija istakao je da nisu slučajno navedena predstavništva BiH u Kairu, Istambulu i Rimu. Ambasador BiH u Kairu je Slobodan Šoja, na čelu Generalnog konzulata BiH u Istambulu je Brane Pećanac, a u Rimu Branko Kesić.

Ministarstvo inostranih poslova BiH četiri godine zaredom imalo je izvještaje sa rezervom, mnogo novca se trošilo na putovanja, gorivo, telefonske račune, reprezentaciju i ništa nije preduzeto po tom pitanju, navodi list.

Ostavi poruku