SHARE

Тужиоци Међународног суда за ратне злочине почињене на тлу бивше Југославији биће подвргнути истрази због тврдњи да су се силеџијски односили према сведоцима, објавио је данас британски дневник “Гардијан”, наводећи да ће истрагом бити обухваћена и бивша главна тужитељка Карла дел Понте.

Према писању листа које преноси Би-Би-Си, Дел Понте, ће бити саслушана поводом тврдњи да је допуштала да се сведоцима прети или да се поткупљују као и за противзаконито прибављање доказа.

Судије трибунала су у среду наложиле покретање независне истраге о поступцима Карле дел Понте као и још двоје угледних и активних тужилаца Хилдегард Урц-Рецлаф и Данијела Саксона након жалби сведока да су били узнемиравани, потплаћивани и злостављани као и да су докази које су прибавили били противзаконито мењани.

“Гардијан” констатује да се први пут у 17-о годишњој историји трибунала у Хагу врхунски тужиоци суочавају са могућим непоштовањем одлука суда.

Лист наводи, а преноси Би-Би-Си, да се отпужбе на рачун Дел Понте тичу радне праксе њеног тима истражитеља током текућег судјења за ратне злочине српском политичару Војиславу Шешељу.

Лондонски лист предочава да су у саопштењу судије на судјењу Шешељу наведене притужбе неких од сведока који тврде да су истражитељи који су радили за тужилаштво трибунала на њих вршили притисак или их застрашивали.

Тужилаштво је, наводно, незаконито прибављало изјаве сведока служећи се претњама, застрашивањем или поткупљивањем сведока.

Једном сведоку из Србије је тако нудјено добро плаћено радно место у Сједињеним Државама ако да исказ повољан за тужилаштво трибунала, пише “Гардијан”.

У изјавама сведока, на које се лист позива, наводе се и ускраћивање сна током разговора, уцене односно нудјење живота негде другде у замену за сведочење којем су се тужиоци надали, претње да ће оптужница бити подгинута против сведока уколико одбије да сведочи па чак и илегалне исплате новца сведоцима.

Лондонски лист пише да ће независни истражни судија, највероватније Француз, извештај о основаности изнетих тврдњи поднети за отприлике пола године.

Тужилаштво трибунала је, у медјувремену, одбацило све оптужбе и најавило да ће у потпуности сарадјивати са независном истрагом.

“Гардијан” подсећа да је о наводним прљавим триковима тужилаца Хашког трибунала годинама говорио и сам Шешељ који је рутински ометао ток судјења и коме је већ изречена казна од 15 месеци због непоштовања суда јер је обелоданио имена и адресе заштићених сведока.

SHARE

Оставите одговор