Tužioci Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslaviji biće podvrgnuti istrazi zbog tvrdnji da su se siledžijski odnosili prema svedocima, objavio je danas britanski dnevnik „Gardijan“, navodeći da će istragom biti obuhvaćena i bivša glavna tužiteljka Karla del Ponte.

Prema pisanju lista koje prenosi Bi-Bi-Si, Del Ponte, će biti saslušana povodom tvrdnji da je dopuštala da se svedocima preti ili da se potkupljuju kao i za protivzakonito pribavljanje dokaza.

Sudije tribunala su u sredu naložile pokretanje nezavisne istrage o postupcima Karle del Ponte kao i još dvoje uglednih i aktivnih tužilaca Hildegard Urc-Reclaf i Danijela Saksona nakon žalbi svedoka da su bili uznemiravani, potplaćivani i zlostavljani kao i da su dokazi koje su pribavili bili protivzakonito menjani.

„Gardijan“ konstatuje da se prvi put u 17-o godišnjoj istoriji tribunala u Hagu vrhunski tužioci suočavaju sa mogućim nepoštovanjem odluka suda.

List navodi, a prenosi Bi-Bi-Si, da se otpužbe na račun Del Ponte tiču radne prakse njenog tima istražitelja tokom tekućeg sudjenja za ratne zločine srpskom političaru Vojislavu Šešelju.

Londonski list predočava da su u saopštenju sudije na sudjenju Šešelju navedene pritužbe nekih od svedoka koji tvrde da su istražitelji koji su radili za tužilaštvo tribunala na njih vršili pritisak ili ih zastrašivali.

Tužilaštvo je, navodno, nezakonito pribavljalo izjave svedoka služeći se pretnjama, zastrašivanjem ili potkupljivanjem svedoka.

Jednom svedoku iz Srbije je tako nudjeno dobro plaćeno radno mesto u Sjedinjenim Državama ako da iskaz povoljan za tužilaštvo tribunala, piše „Gardijan“.

U izjavama svedoka, na koje se list poziva, navode se i uskraćivanje sna tokom razgovora, ucene odnosno nudjenje života negde drugde u zamenu za svedočenje kojem su se tužioci nadali, pretnje da će optužnica biti podginuta protiv svedoka ukoliko odbije da svedoči pa čak i ilegalne isplate novca svedocima.

Londonski list piše da će nezavisni istražni sudija, najverovatnije Francuz, izveštaj o osnovanosti iznetih tvrdnji podneti za otprilike pola godine.

Tužilaštvo tribunala je, u medjuvremenu, odbacilo sve optužbe i najavilo da će u potpunosti saradjivati sa nezavisnom istragom.

„Gardijan“ podseća da je o navodnim prljavim trikovima tužilaca Haškog tribunala godinama govorio i sam Šešelj koji je rutinski ometao tok sudjenja i kome je već izrečena kazna od 15 meseci zbog nepoštovanja suda jer je obelodanio imena i adrese zaštićenih svedoka.

Ostavi poruku