Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске /РС/ Небојша Радмановић изјавио је данас да је дошло до застоја у регулисању двојног држављанства са Хрватском и са Црном Гором, те да је тај застој у Предсједништву БиХ.„Двојно држављанство са Хрватском постоји и не постоји. Суштински не постоји, јер предсједавајући Предсједништва Харис Силајџић не дозвољава да се то изгласа, иако у пракси путовнице имају скоро сви Хрвати у БиХ и неки припадници других народа“, рекао је Радмановић новинарима у Приједору.

Он је истакао да је покренута и иницијатива за двојно држављанство са Црном Гором, али да тај посао није завршен у овом мандату, јер сви не дијеле његово мишљење.

„Мислим лично да тај посао треба наставити не само због добросусједских односа већ и због великог броја грађана који то желе. У БиХ треба храбрије и брже ићи на том путу“, додао је Радмановић.

Он је подсјетио да је веома компликован систем одлучивања, јер је потребна сагласност сва три члана Предсједништва БиХ, а да у супротном постоји право на заштиту виталног ентитетског интереса гдје за одређени његов захтјев гласа Народна скупштина РС, а за друга два члана Предсједништва БиХ националне групе у Парламенту Федерације БиХ.

Ostavi poruku