Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske /RS/ Nebojša Radmanović izjavio je danas da je došlo do zastoja u regulisanju dvojnog državljanstva sa Hrvatskom i sa Crnom Gorom, te da je taj zastoj u Predsjedništvu BiH.„Dvojno državljanstvo sa Hrvatskom postoji i ne postoji. Suštinski ne postoji, jer predsjedavajući Predsjedništva Haris Silajdžić ne dozvoljava da se to izglasa, iako u praksi putovnice imaju skoro svi Hrvati u BiH i neki pripadnici drugih naroda“, rekao je Radmanović novinarima u Prijedoru.

On je istakao da je pokrenuta i inicijativa za dvojno državljanstvo sa Crnom Gorom, ali da taj posao nije završen u ovom mandatu, jer svi ne dijele njegovo mišljenje.

„Mislim lično da taj posao treba nastaviti ne samo zbog dobrosusjedskih odnosa već i zbog velikog broja građana koji to žele. U BiH treba hrabrije i brže ići na tom putu“, dodao je Radmanović.

On je podsjetio da je veoma komplikovan sistem odlučivanja, jer je potrebna saglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH, a da u suprotnom postoji pravo na zaštitu vitalnog entitetskog interesa gdje za određeni njegov zahtjev glasa Narodna skupština RS, a za druga dva člana Predsjedništva BiH nacionalne grupe u Parlamentu Federacije BiH.

Ostavi poruku