BiH u međunarodno priznatim granicama treba da traži svoj put ka evropskim integracijama i dobar odnos sa susjedima, rekao je danas predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.Čović je na konferenciji za novinare u Mostaru ocijenio da je pitanje Kosova i sukoba unutar BiH u vezi s tim jedno od najosjetljivijih u BiH, koje ima bar tri viđenja, te da su „prepucavanja“ u vezi sa njim u cilju predizborne kampanje.

„Ja bih izbjegao bilo šta što može narušiti situaciju u BiH. Ova prepucavanja su u cilju predizborne kampanje i svojim izjavama ne želim okretati njihovo glasačko tijelo. Ja ću ostati samo na tom stavu da BiH u međunarodno priznatim granicama treba tražiti svoj put ka evropskim integracijama i dobar odnos sa svim našim susjedima“, rekao je Čović.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić ranije je upozorio da bi, ukoliko bi Generalna skupština UN na jesenjem zasjedanju potvrdila samoproglašenu nezavisnost Kosova, to značilo da najviše svjetsko tijelo dozvoljava prekrajanje granica i otvorilo bi „pandorinu kutiju“ neriješenih problema u mnogim kriznim područjima u svijetu.

Špirićeve stavove kritikovali su političari u Sarajevu, a Stranka za BiH ocijenila je da se „takvim izjavama reafirmiše politika Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića“.

Ostavi poruku