Насловна Вијести ОХР : Не може се повући паралела између Косова и Републике Српске

ОХР : Не може се повући паралела између Косова и Републике Српске

0

У Канцеларији високог представника у БиХ и америчкој амбасади у Сарајеву истичу да се не може повући паралела измедју Републике Српске и Косова, како то тврде званичници РС, пренели су сарајевски медији.

ОХР истиче да је територијални интегритет БиХ неоспоран и загарантован Дејтонским мировним споразумом.

„Дејтонски споразум је правни оквир којим је успостављена РС као ентитет. РС мора поштовати Дејтонски споразум у целости“, рекла је агенцији Фена портпаролка ОХР-а Љиљана Радетић.

Рекације ОХР и америчке амбасаде, као и званичника БиХ из Федерације БиХ уследиле су после изјаве председавајућег Савета министара БиХ Николе Шпирића, који је казао да би УН потврдјивањем независности Косова могле да повуку „први потез на путу ка самосталности РС“.

ОХР наглашава да коментари попут овога не би требало да скрећу пажњу са фундаменталних проблема са којима се градјани БиХ данас суочавају, попут неподношљиво великог броја незапослених и широко распрострањене корупције.

У америчкој амбасади у БиХ напомињу да су САД и друге чланице медјународне заједнице у потпуности посвећене суверенитету БиХ, наводећи да су и РС и Федерација БиХ фундаментални елементи унутрашње политичке организације БиХ.

„Као што је то добро познато, Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ не пружају нити једном ентитету право на отцепљење од БиХ. Постојање сваког од ентитета је у потпуној зависности од постојања БиХ, рекли су Фени у америчкој амбасади у Сарајеву.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version