U Kancelariji visokog predstavnika u BiH i američkoj ambasadi u Sarajevu ističu da se ne može povući paralela izmedju Republike Srpske i Kosova, kako to tvrde zvaničnici RS, preneli su sarajevski mediji.

OHR ističe da je teritorijalni integritet BiH neosporan i zagarantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom.

„Dejtonski sporazum je pravni okvir kojim je uspostavljena RS kao entitet. RS mora poštovati Dejtonski sporazum u celosti“, rekla je agenciji Fena portparolka OHR-a Ljiljana Radetić.

Rekacije OHR i američke ambasade, kao i zvaničnika BiH iz Federacije BiH usledile su posle izjave predsedavajućeg Saveta ministara BiH Nikole Špirića, koji je kazao da bi UN potvrdjivanjem nezavisnosti Kosova mogle da povuku „prvi potez na putu ka samostalnosti RS“.

OHR naglašava da komentari poput ovoga ne bi trebalo da skreću pažnju sa fundamentalnih problema sa kojima se gradjani BiH danas suočavaju, poput nepodnošljivo velikog broja nezaposlenih i široko rasprostranjene korupcije.

U američkoj ambasadi u BiH napominju da su SAD i druge članice medjunarodne zajednice u potpunosti posvećene suverenitetu BiH, navodeći da su i RS i Federacija BiH fundamentalni elementi unutrašnje političke organizacije BiH.

„Kao što je to dobro poznato, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne pružaju niti jednom entitetu pravo na otcepljenje od BiH. Postojanje svakog od entiteta je u potpunoj zavisnosti od postojanja BiH, rekli su Feni u američkoj ambasadi u Sarajevu.

Ostavi poruku