Sudije Medjunarodnog kriviccnog suda u Hagu naredile su nezavisnu istragu navoda da su tužioci Tribunala vršili pritisak na svedoke u procesu protiv lidera SRS Vojislava Šešelja, saopštio je danas portparol tog suda Kristijan Šartije.

Sudije su naredile istragu pošto su „postale uznemirene“ tvrdnjama svedoka da su bili zastrašivani, rekao je Šartije.

Tužioci su odbili da daju komentar o pokretanju istrage, a ranije su odbacivali te tvrdnje, optužujući Šešelja da je on zastrašivao svedoke, prenela je agencija AP.

Pravni savetnik predsednika SRS Boris Aleksić izjavio je u nedelju da su svedoci, koje je izabralo tužilaštvo u dosadašnjem predmetu protiv Šešelja, rekli za te istražitelje da „ucenjuju, prete, podmićuju, pritiskaju, sprovode torturu, krše medjunarodne norme i medjunarodno pravo i da za to ne odgovaraju“.

Šešelju se sudi za zloccine protiv ccoveccnosti i povrede ratnih prava i obiccaja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993.

Šešelj je 21. januara 2009. dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih liccnih detalja tri svedoka cciji je identitet, po nalogu pretresnog veća, bio zaštićen od javnosti.

Lider radikala je 24. jula 2009. osudjen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i ta kazna mu je potvrdjena 19. maja 2010.

Šešelj je 4. februara 2010. drugi put optužen zbog objavljivanja u knjizi podataka o 11 zaštićenih svedoka.

Ostavi poruku