Mnoge holivudske zvezde uzele su novo ime kada su se učlanile u udruženje glumaca jer je njihovo pravo ime već bilo „zauzeto“. Tako je Majkl Kiton zapravo Majkl Daglas, a novo ime je uzeo zbog glumice Dajen Kiton, koja je rođena kao Dajen Hol, ali je promenila prezime jer je već postojala glumica koja se tako zvala.

Elizabet Benks brzo je stekla reputaciju jedne od najsvestranijih glumica u Holivudu. Ona se proslavila ulogama u komedijama „Četiri banke, a nevin“ i „Role Models“ , glumila je u seriji „30 Rock“, kao i u dramama „Invincible“, „W.“ i „Seabiscuit“.

U novom trileru „Tri sledeća dana“ oskarovca Pola Hegisa Elizabet glumi zajedno sa Raselom Krouom.

Njena karijera sve više napreduje i ime Elizabet Benks je sve poznatije. Jedini problem je što to nije njeno pravo ime.

Naime, glumica je rođena kao Elizabet Maresal Mičel, a baš tako je bila potpisana u epizodi „Seksa i grada“ i u filmu „Šaft“ iz 2000.

Ipak, u Američkom udruženju TV i filmskih glumaca već je bila upisana glumica koja se zove Elizabet Mičel, pa je ona svoje prezime promenila u Benks.

U intervjuu Sijetl tajmsu 2008. godine glumica je objasnila da prezime Benks nije odabrala iz nekog posebnog razloga već „zato što je bilo kratko i slatko i zato što je zvučalo kao tipično ime za belu anglosaksonsku protestantkinju što ona i jeste“.

Glumica koja je prethodno „zauzela“ ime Elizabet Mičel igra Džulijet u seriji „Izgubljeni“, a glumi i glavnu ulogu u saj-faj seriji „V“.

Sličnost dve glumice nije samo u imenu: obe Elizabete su lepe plavooke plavuše, obe su gostovale u seriji „Zakon i red“ i obe su glumile u božićnim filmovima koji se dešavaju na Severnom polu (Benks u filmu „Fred Claus“, a Mičel u drugom i trećem delu serijala „The Santa Clause“).

Ironično je što se Elizabet Mičel uopšte nije rodila pod tim prezimenom, već je bila Elizabet Robertson, a tek kasnije je uzela očuhovo prezime.

Promeni ime ako je „zauzeto“

Inače, nije redak slučaj da glumci koji pristupaju Američkom udruženju TV i filmskih glumaca promene ime kako bi se razlikovali od drugih članova.

Ova organizacija prilikom prijema novih članova traži od zainteresovanih da predlože tri alternativna imena ako prvi izbor nije dostupan, a kada je glumac i primljen, Udruženje napravi poslednju proveru i konačno dodeli ime.

Dobar primer za to je zvezda filmova „Bitlđus“ i „Betmen“ Majkl Kiton, koji je rođen kao Majkl Daglas, ali je promenio ime da bi se razlikovao od zvezde filma „Vol strit“ (čiji je otac Kirk Daglas, originalno Išur Danielovič, promenio ime pa je Majkl Daglas ipak rođen pod tim prezimenom).

Majkl Kiton je novo prezime izabrao nakon što je video fotografiju Dajen Kiton, kojoj opet to nije pravo ime, već je rođena kao Dajen Hol, ali je to ime bilo zauzeto u Udruženju, pa je ona uzela devojačko ime svoje majke.

Vudi Alen je kasnije nazvao glavnu junakinju filma „Eni Hol“ baš na osnovu pravog prezimena Dajen Kiton.

Nova srednja imena i inicijali

Čest je slučaj da glumci dodaju srednja imena ili menjaju inicijale da bi se razlikovali od drugih.

Primer za to je Majkl Džej Foks, čije je pravo srednje ima Endru, pa se on zapravo zvao Majkl Ej Foks.

Vanesa Vilijams iz serije ružna Beti dodala je inicijal „L“ da bi se razlikovala od Vanese A. Vilijams iz filma „New Jack City“, a Teri O’Kvin iz serije „Izgubljeni“ zapravo je Terens Kvin, što je naravno ime koje je već bilo zauzeto u Udruženju.

Ponekad čak ime „zauzme“ neko iz druge profesije, a primer za to je komičar Albert Bruks, originalno – Albert Ajnštajn.

Ostavi poruku