Bivši guverner američke države Ilinois Rod Blagojević proglašen je krivim za laganje federalnih agenata, dok će suđenje po preostale 23 tačke optužnice koje uključuju i pokušaj prodaje sentorskog mjesta nakon što je Barak Obama postao predsjednik SAD, biti ponovljeno, odlučila je porota federalnog suda u Čikagu.

Porota, koja je vijećala dvije sedmice, odlučila je da je Blagojević kriv, jer je lagao agente FBI-ja kojima je rekao da nije vodio računa o tome ko mu daje priloge za njegovu političku kampanju, kao i da je strogo razdvajao političku kampanju od državničkih poslova.

Međutim, dvanaestočlana porota nije uspjela da donese jednoglasnu presudu za 23 tačke optužnice kojima ga tereti za ucjenjivanje, prevare, iznuđivanje, povredu poštanske tajne.

Za davanje lažne izjave federalnoj policiji bivšem guverneru prijeti maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Sudija Džejms Zajgel zakazao je za 26. avgust novo saslušanje kada će sud odlučiti o početku novog procesa po preostalim tačkama optužnice.

Tužilac je juče odmah najavio da će tražiti novo suđenje, sa novom porotom, po preostale 23 tačke optužnice, među kojima je ključna ona koja je teretila Blagojevića da je namjeravao da proda mjesto u američkom Senatu upražnjeno izborom Baraka Obame za predsjednika SAD.

Uz Roda Blagojevića (pravo ime Milorad), optužen je i njegov brat Robert, 54-godišnji biznismen iz Nešvila, u Tenesiju.

Blagojević (53) se već ranije izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 24 tačaka optužnice, među kojima se navode reket, prevare sa računima, pokušaj iznuđivanja i podmićivanje.

Bivši guverner izjavio je da se namjerava žaliti na presudu te da je „žrtva progona vlade“. Novinarima je rekao da „želi da narod Ilinoisa zna kako nije lagao FBI-ju“.

Odluka porote smatra se pobjedom Blagojevića i njegovog tima branilaca jer kada su članovi porote 12. avgusta obavijestili sudiju da možda neće uspjeti da donesu odluku po nekim od tačaka optužnice, to tada nije izazvalo iznenađenje, budući da je riječ o složenom slučaju sa obimnim dokazima i velikom količinom snimaka razgovora koje je prisluškivao FBI.

Blagojević je uhapšen još u decembru 2008. godine, a narednog mjeseca smijenjen je sa mjesta guverenera.

Petorica guvernera Ilinoisa su do sada bila optužena ili uhapšena zbog malverzacija ili primanja mita, a prethodnik Roda Blagojevića, Džordž Rajan osuđen je na kaznu od šest i po godina zatvora zbog malverzacija.

Ostavi poruku