SHARE

Бивши гувернер америчке државе Илиноис Род Благојевић проглашен је кривим за лагање федералних агената, док ће суђење по преостале 23 тачке оптужнице које укључују и покушај продаје сенторског мјеста након што је Барак Обама постао предсједник САД, бити поновљено, одлучила је порота федералног суда у Чикагу.

Порота, која је вијећала двије седмице, одлучила је да је Благојевић крив, јер је лагао агенте ФБИ-ја којима је рекао да није водио рачуна о томе ко му даје прилоге за његову политичку кампању, као и да је строго раздвајао политичку кампању од државничких послова.

Међутим, дванаесточлана порота није успјела да донесе једногласну пресуду за 23 тачке оптужнице којима га терети за уцјењивање, преваре, изнуђивање, повреду поштанске тајне.

За давање лажне изјаве федералној полицији бившем гувернеру пријети максимална казна од пет година затвора.

Судија Џејмс Зајгел заказао је за 26. август ново саслушање када ће суд одлучити о почетку новог процеса по преосталим тачкама оптужнице.

Тужилац је јуче одмах најавио да ће тражити ново суђење, са новом поротом, по преостале 23 тачке оптужнице, међу којима је кључна она која је теретила Благојевића да је намјеравао да прода мјесто у америчком Сенату упражњено избором Барака Обаме за предсједника САД.

Уз Рода Благојевића (право име Милорад), оптужен је и његов брат Роберт, 54-годишњи бизнисмен из Нешвила, у Тенесију.

Благојевић (53) се већ раније изјаснио да није крив ни по једној од 24 тачака оптужнице, међу којима се наводе рекет, преваре са рачунима, покушај изнуђивања и подмићивање.

Бивши гувернер изјавио је да се намјерава жалити на пресуду те да је “жртва прогона владе”. Новинарима је рекао да “жели да народ Илиноиса зна како није лагао ФБИ-ју”.

Одлука пороте сматра се побједом Благојевића и његовог тима бранилаца јер када су чланови пороте 12. августа обавијестили судију да можда неће успјети да донесу одлуку по неким од тачака оптужнице, то тада није изазвало изненађење, будући да је ријеч о сложеном случају са обимним доказима и великом количином снимака разговора које је прислушкивао ФБИ.

Благојевић је ухапшен још у децембру 2008. године, а наредног мјесеца смијењен је са мјеста гуверенера.

Петорица гувернера Илиноиса су до сада била оптужена или ухапшена због малверзација или примања мита, а претходник Рода Благојевића, Џорџ Рајан осуђен је на казну од шест и по година затвора због малверзација.

SHARE

Оставите одговор