Svjedok Tužilaštva Haškog tribunala, pukovnik Ričar Mol, rekao je danas na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske /RS/ Radovanu Karadžiću da je tokom rata u BiH „postojao izražen antisrpski stav“ sa kojim se, kao vojni posmatrač UN u Sarajevu, susretao „ne samo u medijima, već i u širim okvirima, odnosno kod predstavnika međunarodne zajednice“.

Na Karadžićevo pitanje da li je izvještavanje medija bilo netačno, Mol je istakao da „ima vrlo izražen stav u vezi sa tumačenjem događaja“ o sukobima u BiH i da je bio kritičan u odnosu na izveštavanje medija.

Mol se saglasio da je Vojska RS formirana 20. maja, a da je rat počeo 6. aprila 1992. godine, te da su u tom periodu „lokalni komandanti i stanovništvo postavili linije fronta, prije nego što je formiran Sarajevsko-romanijski korpus“.

Ričard Mol ranije je u Hagu svjedočio na suđenju nekadašnjem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Stanislavu Galiću i njegov iskaz je u pisanoj formi uvršten u dokazni materijal u predmetu protiv Karadžića.

Sudsko vijeće odobrilo je Karadžiću da, uz ranije odobrena tri sata, još 30 minuta unakrsno ispituje svjedoka.

Glavni pretres biće nastavljen sutra.

Bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića haška optužnica tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Ostavi poruku