SHARE

Свједок Тужилаштва Хашког трибунала, пуковник Ричар Мол, рекао је данас на суђењу некадашњем предсједнику Републике Српске /РС/ Радовану Караџићу да је током рата у БиХ “постојао изражен антисрпски став” са којим се, као војни посматрач УН у Сарајеву, сусретао “не само у медијима, већ и у ширим оквирима, односно код представника међународне заједнице”.

На Караџићево питање да ли је извјештавање медија било нетачно, Мол је истакао да “има врло изражен став у вези са тумачењем догађаја” о сукобима у БиХ и да је био критичан у односу на извештавање медија.

Мол се сагласио да је Војска РС формирана 20. маја, а да је рат почео 6. априла 1992. године, те да су у том периоду “локални команданти и становништво поставили линије фронта, прије него што је формиран Сарајевско-романијски корпус”.

Ричард Мол раније је у Хагу свједочио на суђењу некадашњем команданту Сарајевско-романијског корпуса ВРС Станиславу Галићу и његов исказ је у писаној форми уврштен у доказни материјал у предмету против Караџића.

Судско вијеће одобрило је Караџићу да, уз раније одобрена три сата, још 30 минута унакрсно испитује свједока.

Главни претрес биће настављен сутра.

Бившег предсједника РС Радована Караџића хашка оптужница терети за геноцид, злочин против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања у БиХ од 1992. до 1995. године.

SHARE

Оставите одговор