Naslovna Vijesti Rođendan na dnu Bajkala

Rođendan na dnu Bajkala

0

Mračne dubine Bajkalskog jezera, osim brojnih tajni životinjskog i biljnog sveta, sakrile su i jednog oskarovca. Slavni reditelj Džejms Kameron radno je proslavio 56. rođendan, 1.600 metara ispod vodene površine.

Kanadski reditelj Džejms Kameron proslavio je u ponedeljak 56. rođendan u dubinama Bajkala, najstarijeg i najdubljeg jezera na svetu, u podmornici koja je zaronila na 1.600 metara.

Kameron je poznat kao „podvodni entuzijasta“ još od rada na filmu „Ambis“ s kraja osamdesetih godina prošlog veka, čija se radnja dobrim delom odvija pod vodom.

Ispod površine Bajkalskog jezera zaronio je u ruskoj mini-podmornici „Mir“, sličnoj onoj koju je koristio prilikom snimanja filma „Titanik“ i potom dokumentaraca „Duhovi iz bezdana“.

Čuveni režiser je tako krenuo stopama ruskog premijera Vladimira Putina koji je prošlog avgusta takođe „zaronio“ na dno Bajkala.

Međutim, Kameronova odluka da rođendan proslavi na dnu jezera u Sibiru više je od pukog avanturizma – Oskarom nagrađeni reditelj je strastveni aktivista za zaštitu životne sredine i želeo je da skrene pažnju na ugroženost Bajkala.

Procena je da „Plavo sibirsko oko“, kako ga zovu, sadrži oko 20 odsto svetskih nadzemnih zaliha slatke vode. S obzirom na to da se voda iz ovog jezera koristi za piće, veoma je važno da se održi čistom.

Dugogodišnji zaljubljenik u mora, okeane i jezera, kaže da su mu u planu i drugi „podvodni“ projekti: u Australiji pravi podmornicu koja će ga spustiti na rekordnih 11.000 metara.

Sineasta je naveo da ujedno poboljšava tri-de podvodnu kameru i da planira da pod vodom snimi dugometražni film, možda pre nastavka čuvenog „Avatara“.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version