SHARE

Мрачне дубине Бајкалског језера, осим бројних тајни животињског и биљног света, сакриле су и једног оскаровца. Славни редитељ Џејмс Камерон радно је прославио 56. рођендан, 1.600 метара испод водене површине.

Канадски редитељ Џејмс Камерон прославио је у понедељак 56. рођендан у дубинама Бајкала, најстаријег и најдубљег језера на свету, у подморници која је заронила на 1.600 метара.

Камерон је познат као „подводни ентузијаста” још од рада на филму „Амбис” с краја осамдесетих година прошлог века, чија се радња добрим делом одвија под водом.

Испод површине Бајкалског језера заронио је у руској мини-подморници „Мир”, сличној оној коју је користио приликом снимања филма „Титаник” и потом документараца „Духови из бездана”.

Чувени режисер је тако кренуо стопама руског премијера Владимира Путина који је прошлог августа такође „заронио” на дно Бајкала.

Међутим, Камеронова одлука да рођендан прослави на дну језера у Сибиру више је од пуког авантуризма – Оскаром награђени редитељ је страствени активиста за заштиту животне средине и желео је да скрене пажњу на угроженост Бајкала.

Процена је да „Плаво сибирско око”, како га зову, садржи око 20 одсто светских надземних залиха слатке воде. С обзиром на то да се вода из овог језера користи за пиће, веома је важно да се одржи чистом.

Дугогодишњи заљубљеник у мора, океане и језера, каже да су му у плану и други „подводни” пројекти: у Аустралији прави подморницу која ће га спустити на рекордних 11.000 метара.

Синеаста је навео да уједно побољшава три-де подводну камеру и да планира да под водом сними дугометражни филм, можда пре наставка чувеног „Аватара”.

SHARE

Оставите одговор