Dok u centralnoj Evropi poplave odnose živote i imovinu, na jugoistoku kontinenta i u Rusiji vatrogasci se i dalje bore sa požarima i tropskim temperaturama.Posle visokih temperatura, kiše su stigle i na jug Španije, u provinciju Kordoba, gde su već odnele tri života.

U više španskih provincija proglašen je povećan stepen pripravnosti kako bi se izbegle nove žrtve, pogotovo što kiša, uz olujni vetar, i dalje pada.

Nevreme se, prema meterolozima, danas očekuje u Malagi, Granadi, Kordobi i drugim provincijama u tom delu zemlje, javljaju lokalni mediji.

Više od 400 lica tokom noći ostalo je bez struje na severoistoku Madjarske.

Prema izveštaju agencije MTI, poplave su juče zahvatile i centralne i istočne delove Madjarske i službe za vanredne situacije su imale pune ruke posla pošto su neke kuće poplavljene, a olujni vetar je rušio krovove i obarao drveće.

Prema izveštajima poljskih medija, u jednom turističkom mestu kod Krakova najmanje jedno lice je stradalo, dok je 900 evakuisano zbog naleta olujnog vetra i kiše.

Ovo je treći put od maja da se Poljska bori sa oblinom kišom, olujama i polavama.

Jake kiše koju prate olujni vetrovi zahvatili su i pojedine delove Nemačke. Metereolozi strahuju da će se nepogode nastaviti i sledećih dana, što bi moglo da dovede do izlivanja nekih reka.

U Češkoj, u severnoj Bohemiji, oko 2.000 ljudi moralo je juče da se evakuiše, a najmanje je petoro izgubilo život.

Neki putevi, mostovi i železnica biće jedno vreme van upotrebe,  dok je 500 domaćinstava ostalo bez električne energije i gasa, preneli su lokalni mediji. Štete se još procenjuju, ali se veruje da su ogromne.

U isto vreme, tropske temperature, koje su poslednjih dana zahvatile jugoistočnu Evropu, izazvale su šumske požare na više mesta u Grčkoj, u kojoj se temperature danima iznad 35 stepeni.

U Makedoniji je juče zabeležen najtopliji dan u ovoj godini: temperatura je dostigla 40 stepeni.

U Rusiji broj pozara je značajno smanjen, ali službe za vanredne situacije i dalje imaju pune ruke posla. Metereolozi doduše najavljuju pad temperature, što bi moglo da bude presudno za obuzdavanje vatrene stihije.

Ostavi poruku