Док у централној Европи поплаве односе животе и имовину, на југоистоку континента и у Русији ватрогасци се и даље боре са пожарима и тропским температурама.После високих температура, кише су стигле и на југ Шпаније, у провинцију Кордоба, где су већ однеле три живота.

У више шпанских провинција проглашен је повећан степен приправности како би се избегле нове жртве, поготово што киша, уз олујни ветар, и даље пада.

Невреме се, према метеролозима, данас очекује у Малаги, Гранади, Кордоби и другим провинцијама у том делу земље, јављају локални медији.

Више од 400 лица током ноћи остало је без струје на североистоку Мадјарске.

Према извештају агенције МТИ, поплаве су јуче захватиле и централне и источне делове Мадјарске и службе за ванредне ситуације су имале пуне руке посла пошто су неке куће поплављене, а олујни ветар је рушио кровове и обарао дрвеће.

Према извештајима пољских медија, у једном туристичком месту код Кракова најмање једно лице је страдало, док је 900 евакуисано због налета олујног ветра и кише.

Ово је трећи пут од маја да се Пољска бори са облином кишом, олујама и полавама.

Јаке кише коју прате олујни ветрови захватили су и поједине делове Немачке. Метереолози страхују да ће се непогоде наставити и следећих дана, што би могло да доведе до изливања неких река.

У Чешкој, у северној Бохемији, око 2.000 људи морало је јуче да се евакуише, а најмање је петоро изгубило живот.

Неки путеви, мостови и железница биће једно време ван употребе,  док је 500 домаћинстава остало без електричне енергије и гаса, пренели су локални медији. Штете се још процењују, али се верује да су огромне.

У исто време, тропске температуре, које су последњих дана захватиле југоисточну Европу, изазвале су шумске пожаре на више места у Грчкој, у којој се температуре данима изнад 35 степени.

У Македонији је јуче забележен најтоплији дан у овој години: температура је достигла 40 степени.

У Русији број позара је значајно смањен, али службе за ванредне ситуације и даље имају пуне руке посла. Метереолози додуше најављују пад температуре, што би могло да буде пресудно за обуздавање ватрене стихије.

Ostavi poruku