Намера Џона Ленона да охрабри младог музичара на почетку каријере није баш успела, јер је писмо легендарног „Битлса“ добио са четири деценије закашњења. Ленон је у своје и у име Јоко Оно писмо послао преко данас угашеног часописа „ЗигЗаг“, али оно никада није стигло до Стива Тилстона, већ је завршило у рукама колекционара.

Мало познати британски кантаутор, који је једном приликом изјавио да зазире од успеха јер страхује да би му уништио инспирацију, коначно је добио писмо охрабрења које му је пре готово четири деценије послао Џон Ленон.

Славни „Битлс“ је 1971. написао писмо тада 21-годишњем Стиву Тилстону након што је прочитао његов интервју у једном музичком часопису, пише лондонски Дејли телеграф.

У поруци, чији је садржај први пут обелодањен јавности, Ленон саветује младом музичару да се не брине због евентуалног богатства јер оно не може да промени важне ствари у животу.

Ленон је писмо потписао у своје и у име Јоко Оно само неколико месеци пошто су се Битлси распали, у децембру 1970.

Писмо је послао на адресу данас угашеног часописа ЗигЗаг, али оно никада није стигло до Тилстона. За њега је чуо тек пре пет година када га је контактирао један колекционар који је желео да утврди аутентичност писма.

Ленон је написао писмо након што је прочитао Тилстонов интервју у коме млади музичар каже да страхује да би поставши богат изгубио моћ да пише добре песме.

Обраћајући се кантаутору, тада 30-годишњи Ленон је написао: „Богатство не мења твоја искуства на начин на који ти мислиш. У основи, једина разлика је у томе што више не мораш да бринеш о новцу, храни, крову над главом, итд. Сва друга искуства – емоције, односи са људима, остају иста као и код других људи“.

„Знам то, јер сам био богат и сиромашан као и Јоко“, стоји на крају Леноновог писма у ком наводи свој кућни број телефона.

Тилстон је, у међувремену, издао више од 20 албума. Недавно је објавио и књигу, а идућег месеца ће обележити 40 година музичке каријере концертом у Бристолу.

„Да сам писмо примио пре толико година, сигурно да бих га назвао телефоном. Прилично сам бесан што је неко продао писмо уместо да ми га проследи, али све је сад то прошлост“, рекао је Тилстон који, по сопственом признању, никада није имао прилику да провери да ли огромно богатство заиста може да угрози креативност.

Писмо, чија се вредност процењује на 7.000 фунти, тренутно је у власништву једног америчког колекционара.

Ostavi poruku