Namera Džona Lenona da ohrabri mladog muzičara na početku karijere nije baš uspela, jer je pismo legendarnog „Bitlsa“ dobio sa četiri decenije zakašnjenja. Lenon je u svoje i u ime Joko Ono pismo poslao preko danas ugašenog časopisa „ZigZag“, ali ono nikada nije stiglo do Stiva Tilstona, već je završilo u rukama kolekcionara.

Malo poznati britanski kantautor, koji je jednom prilikom izjavio da zazire od uspeha jer strahuje da bi mu uništio inspiraciju, konačno je dobio pismo ohrabrenja koje mu je pre gotovo četiri decenije poslao Džon Lenon.

Slavni „Bitls“ je 1971. napisao pismo tada 21-godišnjem Stivu Tilstonu nakon što je pročitao njegov intervju u jednom muzičkom časopisu, piše londonski Dejli telegraf.

U poruci, čiji je sadržaj prvi put obelodanjen javnosti, Lenon savetuje mladom muzičaru da se ne brine zbog eventualnog bogatstva jer ono ne može da promeni važne stvari u životu.

Lenon je pismo potpisao u svoje i u ime Joko Ono samo nekoliko meseci pošto su se Bitlsi raspali, u decembru 1970.

Pismo je poslao na adresu danas ugašenog časopisa ZigZag, ali ono nikada nije stiglo do Tilstona. Za njega je čuo tek pre pet godina kada ga je kontaktirao jedan kolekcionar koji je želeo da utvrdi autentičnost pisma.

Lenon je napisao pismo nakon što je pročitao Tilstonov intervju u kome mladi muzičar kaže da strahuje da bi postavši bogat izgubio moć da piše dobre pesme.

Obraćajući se kantautoru, tada 30-godišnji Lenon je napisao: „Bogatstvo ne menja tvoja iskustva na način na koji ti misliš. U osnovi, jedina razlika je u tome što više ne moraš da brineš o novcu, hrani, krovu nad glavom, itd. Sva druga iskustva – emocije, odnosi sa ljudima, ostaju ista kao i kod drugih ljudi“.

„Znam to, jer sam bio bogat i siromašan kao i Joko“, stoji na kraju Lenonovog pisma u kom navodi svoj kućni broj telefona.

Tilston je, u međuvremenu, izdao više od 20 albuma. Nedavno je objavio i knjigu, a idućeg meseca će obeležiti 40 godina muzičke karijere koncertom u Bristolu.

„Da sam pismo primio pre toliko godina, sigurno da bih ga nazvao telefonom. Prilično sam besan što je neko prodao pismo umesto da mi ga prosledi, ali sve je sad to prošlost“, rekao je Tilston koji, po sopstvenom priznanju, nikada nije imao priliku da proveri da li ogromno bogatstvo zaista može da ugrozi kreativnost.

Pismo, čija se vrednost procenjuje na 7.000 funti, trenutno je u vlasništvu jednog američkog kolekcionara.

Ostavi poruku